Kahramanmaraş

Doğalgazdaki "güvence bedeli" için emsal karar

11:23 29 Kasım 2015
Doğalgazdaki "güvence bedeli" için emsal karar

İSMAİL HAKKI DEMİR - Kahramanmaraş'ta bir tüketicinin başvurusunu değerlendiren Tüketici Sorunları İl Hakem Heyeti, güvence bedeli göz önünde bulundurulmadan kesilen doğalgaz için istenen açma ücretinin tüketiciye iadesine karar verdi.

Ödenmeyen 23,19 lira tutarındaki faturası nedeniyle doğalgazı kesilen Didem Yiğitoğlu, doğalgazı açtırmak için kendisinden haksız yere 21 lira istendiği gerekçesiyle Tüketici Sorunları İl Hakem Heyeti'ne başvurdu. Şikayet üzerine toplanan heyet, alınan güvence bedeli göz önünde bulundurulmadan kesilen doğalgaz için istenen açma ücretinin tüketiciye iadesine karar verdi.

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Nesih Tanrıverdi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüketicilerin doğalgaza abone olmaları aşamasında "güvence bedeli" adı altında her ilde farklı olmak üzere bedeller alındığını söyledi.

Bu bedeli "elektrik faturalarındaki kayıp kaçak benzeri bir fon oluşumu" diye nitelendiren Tanrıverdi, "Tüketici kullandığı doğalgazı ödemediği taktirde dağıtım şirketinin bu bedelden onu tahsil etmesi gerekir. Güvence bedeli orada dururken neden doğalgazı kesiliyor. Bunun anlamak mümkün değil" dedi.

- "Farklı kayıp kaçak bedeliyle karşı karşıyayız" 

Tüketiciden alınan güvence bedelinin de fahiş olduğunu ifade eden Tanrıverdi, "Elektrik faturalarından nasıl kayıp kaçak bedeli ücretiyle karşı karşıyaysak doğalgazda da ismi farklı olmakla beraber kayıp kaçak bedeliyle karşı karşıyayız" değerlendirmesinde bulundu.

Ortalama doğalgaz kullanımı belli olan bir tüketicinin kış aylarının en iyi şartlarında 200 lira ödeme yapması halinde bile 450 lira gibi bir güvence bedelinin alınmasının anlaşılır olmadığını vurgulayan Tanrıverdi, bunun doğalgaz firmalarınca tüketici lehine gözden geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

Güvence bedelinin arka planını incelediklerinde net bir tablonun ortaya çıktığını dile getiren Tanrıverdi, "Bu güvence bedeli tüketicilerin ödeme yapmamalarına karşılık alınmış bir bedel değil. Tamamen elektrik faturalarındaki kayıp kaçak gibi farklı bir amaçla kullanılıyor. Tüketici bu konuda sürekli mağdur ediliyor" diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.