Kahramanmaraş

Tek istekleri bir mezarlarının olması

14:44 10 Şubat 2016
Tek istekleri bir mezarlarının olması

Afşin-Elbistan B Termik Santrali'ne kömür temin edilen Çöllolar Kömür Sahası'nda 5 yıl önce meydana gelen göçükte toprak altına kalan ve cesetlerine hala ulaşılamayan 9 işçinin aileleri, yakınlarının mezarlarının olmamasının acısını yaşıyor.

Kömür havzasında 10 Şubat 2011'de yaşanan göçükte yakınlarını kaybedenler, olayın 5'inci yılında yakınlarının cenazelerine ulaşılmasını bekliyor.

Göçükte toprak altında kalan işçilerden Muhsin Koşan'ın babası Cafer Koşan, olayın üzerinden 5 yıl geçtiğini belirterek evladının bir parçası dahi kaldıysa bulunup kendilerine verilmesini istedi.

Olayın ardından çok üzüldüklerini ifade eden Koşan, "Yaşadığımız acılar, bizi yedi bitirdi. Bu insanların naaşı alınmalıdır. Orada insanları bulmak için gerekli çabayı göstermediler. Herkesin bir mezarı olmalıdır. Bu dava bitmez. Ben ölürsem bu davayı oğlum, torunum devam ettirecektir. Bu mahkeme, sürecek ve adalet yerini bulacak" dedi.

Anne Kezbani Koşan ise tek isteğinin olayın sorumlularının bulunup cezalandırılması olduğunu söyledi.

Sonuç alamazlarsa konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşıyacaklarını ifade eden Koşan, "Ülkemizin hiç mi imkanları yoktu? Toprak altında kalan insanları bulamazlar mıydı?" diye konuştu.

Göçükte kalan işçilerden Kemal Elmas'ın oğlu Cuma Elmas da acılarının ilk günkü tazeliğini koruduğunu söyledi. Olayın yaşandığı günden itibaren evlerinin kapısı her çaldığında sanki babası gelecekmiş gibi kapıya baktıklarını dile getiren Elmas, şöyle devam etti:

"Üniversitede okuyorum. Okul tatil edilip, aileme haber vermeden evime geldiğimde annem kapıyı 'Babamız geldi' düşüncesi ile açıyor ve heyecanlandığını söylüyor. Bizler de aynı düşüncelere kapılıyoruz. Bu düşünce, bazı insanlara saçma gelebilir ama biz onların cenazesini görmediğimiz için bu durumu kabullenemedik. Hala onlar yaşıyormuş gibi umudumuzu kaybetmedik."

Elmas, sorumluların cezalandırılması istedi.

- Olay

Afşin-Elbistan B Termik Santrali için kömür üretimi yapılan Çöllolar açık kömür üretim sahasında 6 Şubat 2011'de meydana gelen göçükte 1 işçi yaşamını yitirmişti. 10 Şubat 2011'deki heyelanda ise dozer operatörü Ruşen Demir hayatını kaybetmiş, Hacı Mehmet İpek, Muhsin Koşan, Adnan Demir, Tuğran Gökhan, Nail Yılmaz, Kemal Elmas, Cuma Yıldırım, Aydoğan Polat ve Halil Tatlı ise toprak altında kalmıştı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.