Kahramanmaraş

Ekmek zammı geri çekildi

14:55 22 Haziran 2016
Ekmek zammı geri çekildi

Elbistan'da ekmeğe yapılan zammın geri çekildiği belirtildi.

Elbistan Unlu Mamüller Ekmek Üreten Fırıncılar Derneği Başkanı Abdülkadir Dedeler, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ramazan ayının başında alınan 250 gram ekmeğin 90 kuruştan satılması kararının ilçe Kaymakamı Tuncay Akkoyun'un devreye girmesi sonucu yeniden eski fiyatı olan 80 kuruşa çekildiğini ifade etti.

Dedeler, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi'nin 6 ay önce ekmek zammı kararını aldığını anımsatarak Ticaret ve Sanayi Odasına 3 ay önce müracaat ettiklerini kaydetti.

Ancak, Ramazan ayında uygulamaya konulan zammın tepki topladığının ifade eden Dedeler, şunları kaydetti:

"Yapılan zamla fırıncı esnafı, fırsatçı pozisyonuna düşürüldü. Biz asla böyle bir şey olsun istemedik. Fırıncı esnafı susam parasını dahi cebinden ödüyor. Fırıncıların fırsatçı gibi vatandaşın huzuruna sunulması hiç hoş olmadı. İnsanların bu durumları bilmesini ve vicdanlarında değerlendirmesini istiyorum." diye konuştu.

Ekmek fiyatlarına iki yıldır zam yapılmadığını belirten Dedeler, "Ekmek üretiminde maliyet ciddi anlamda arttı. İki yıldır ekmeğe zam yapmıyoruz. Girdiler ve sıkıntılarımız arttı. Ruhsat almadan ekmek üretimi ve dağıtımı yapan fırınlar var. Bu işi resmi yollardan yapan fırıncı esnafı artan girdi ve işçi maliyetleriyle uğraşırken birde ramazan ayı öncesine denk gelen zammın bizi fırsatçı durumuna düşürmesi fırıncıları üzmüştür." ifadelerini kullandı.

Dedeler, "Ruhsatsız çalışan fırınların takibi ve kontrolü için biz hangi makama müracaat edeceğiz. Piyasadaki düzensizliği kimin düzeltmesini bekleyeceğiz. Bu konuda ilgili makamlara 6 dilekçe verdik. Dernek olarak üyelerimizin haklarını yasal olarak nasıl aramamız gerekiyorsa o şekilde hak arama mücadelemizi sürdüreceğiz." diye konuştu.

Dernek Avukatı Mehmet Turan ise, ekmek üretimi yetkisi olmayan bazı iş yerlerinin üretim yapmaya devam ettiğini ileri sürdü.

Bu durumun yasal olmamasına rağmen yetkililerin bir şey yapmadığını öne süren Turan, ''Bu iş yerleri suç işliyor. Bu durumu ortadan kaldırmak adına 6 aydır mücadele veriyoruz. Görevini yerine getirmeyen yetkili kişiler hakkında suç duyurusunda bulunduk." ifadelerini kullandı.

Elbistan'da 250 gram pide ve ekmek 80 kuruştan satılırken, yaklaşık 15 gün önce alınan kararla 250 gram pide 1 lira ekmek ise 90 kuruştan satışa sunulmuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.