Kahramanmaraş

Elbistan Ovası'nda hububat hasadı

13:47 02 Temmuz 2016
Elbistan Ovası'nda hububat hasadı

Türkiye'nin dördüncü büyük ovası olan Elbistan Ovası'nda buğday hasadı başladı.

Yılda 200-300 bin ton arasında buğday hasadı yapılan ve ülkenin tahıl ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan Elbistan Ovası'nda buğday hasadı sürüyor.

Ziraat Odası Başkanı Memet Ali Bulut, yaptığı açıklamada, Elbistan ovasında bu yıl 600 bin dekar alanda hububat ekimi yapıldığını belirterek, hasatta rekoltenin, geçen yıla oranla düşük olduğunu ancak protein değerinde yükseliş gösterdiğini söyledi.

Geçen yıl 200 bin ton hububat hasadı yapıldığını, rekoltenin düşük olduğu ovada bu yıl tahminlere göre 100 bin ton hububat elde etmeyi beklediklerini ifade eden Bulut, şunları kaydetti:

"Geçen yıl yağış bol olduğu için mahsulde çok olmuştu. Protein değeri düşük çıkmıştı. Bu yıl kurak geçti. Kıraç arazilerdeki ürünlerde rekolte düşük ama protein değeri yüksek. Toprak Mahsülleri Ofisi, bu yıl için protein değerini 12.5 olarak açıkladı. Bu rakam çok yüksektir. Çiftçi elindeki malı piyasaya satmak zorunda bırakılıyor."

Zahire Pazarı Kooperatif Başkanı İbrahim Alagöz, ise, "Hububatta rekolte düşük. Geçen yıl arpanın fiyatı 56 kuruştu. İlk hasat edilen arpalar 74 kuruştan alınıyordu. Şimdi 72 kuruşa düştü. Türkiye'de bu yıl arpa sıkıntısı çekilmez. Buğdayın fiyatı ise şuan 82 kuruş civarındadır." diye konuştu.

Demircilik Mahallesi'nde çiftçilik yapan Hasan Koç, "Buğday hasadı başladı. Kuraklık nedeniyle istediğimiz oranda ürün elde edemedik. Ürünlerimizi teslim etmek için Toprak Mahsülleri Ofisinin açılmasını bekliyoruz." dedi.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.