Karabük

2. Maturidi Yesevi Otağı Kurultayı

13:39 31 Ağustos 2015
2. Maturidi Yesevi Otağı Kurultayı

2. Maturidi Yesevi Otağı Kurultayı, Safranbolu ilçesinde başladı.

İlçedeki çay bahçesinde düzenlenen kurultayda konuşan Maturidi Yesevi Otağı İlmi ve Kelami Araştırmalar Derneği Genel Başkanı Oktay Acar, Türkiye'nin ve İslam aleminin çok büyük sıkıntılar içinde olduğunu söyledi.

İnsan hakları, hukuk, adalet, ahlak, bilimsel gelişmeler, üretim ve ekonomi konularında İslam aleminin yüz yıllardır neredeyse hiçbir değer üretmediğine dikkati çeken Acar, şunları dile getirdi:

"Buna karşılık olarak, hiçbir değer üretmeden, nedeni anlaşılmayan bir öz güvenle oturduğu yerden, hayalinde dünyayı fetheden, dünyaya çeki düzen vereceği iddiasında bulunan ve hiçbir fikri altyapısı olmadan, eski bilginlerin yazdıkları eserleri hatasız, kusursuz gören, kutsayan, şahısları putlaştıran, kendi görüşünün dışındaki insanlara her türlü kötülüğü ve düşmanlığı ibadet gibi gören, başka fikir ve görüşlere hayat şansı tanımayan, İslam kılıfına uydurulmuş bir ideoloji ortaya çıkarmıştır."

"Bugün IŞİD, El-Kaide, Boko Haram gibi grupların yaptıkları ortadadır" diyen Acar, bu grupların kendilerinden başka kimseyi Müslüman görmeme ve kendilerini Allah tarafından seçilmiş özel kişiler görme hastalığına tutulduğunu anlattı.

Dünyanın yeni bir medeniyet bulma ve kurma arayışına girdiğini vurgulayan Acar, şöyle konuştu:

"Batı'nın her ne kadar teknolojisi yüksek olsa da tarihi ve medeniyet kökleri yeni bir dünya medeniyeti kurmaya yeterli değildir. Rusya, Çin, Japonya gibi ülkelerin de yeni bir medeniyet oluşturmaları, tarihlerinden gelen şartlardan dolayı kolay görünmemektedir. Türk milleti, devletler ve de medeniyetler kurma yeteneği en üstün olan milletlerden biridir.

Türkler, medeniyet kurarken diğer medeniyetlerden farklı yöntemler kullanmıştır." 

Maturidi'nin Balkanlardan Çin sınırına kadar bütün İslam aleminin ortak değeri olduğuna işaret eden Acar, bu değerin korunması ve hiçbir grup tarafından kullanılmasına müsaade edilmemesi gerektiğini savundu.

Acar, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Bundan dolayı dernek olarak bizim en önemli kırmızı çizgilerimizden birisi de siyasete karışmamaktır. Biz Maturidi Yesevi olarak, dert yanan değil; ağlayan, şikayetçi olan değil, siyasete bulaşmadan çözüm yöntemleri arayan, değerli ilim ve fikir adamlarını halkla buluşturarak doğru ve güzel olanı araştırma yolunda ilerleyen bir hareketiz."

İki gün sürecek kurultayın ilk gününde "Yeni bir uygarlığın inşasında Maturidiliğin önemi", "İndirgemeci yoruma karşı Maturidi'nin genişletici yorum yöntemi: Kur'an-ı güç ve şiddet okumanın kritiği", "İmamı Maturidi'ye göre insan onuru: Tanrı'nın yücelttiği varlık olmanın anlamı" konularında konferans düzenlendi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.