Karabük

Kimyasal kazaların önüne geçmek için proje

12:55 19 Şubat 2016
Kimyasal kazaların önüne geçmek için proje

Karabük İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünce (AFAD) kimyasal kazaların önüne geçmek için hazırlanan "Kimyasal Kazaları Önleme, Hazırlık ve Müdahale İçin Yetkinliğe Dayalı Mesleki Eğitim Modüllerinin Geliştirilmesi" projesi, İyi ve Yenilikçi Uygulamalar İçin İşbirliği Programı kapsamında kabul gördü.

Karabük AFAD Müdürü Gazanfer Erbay, Safranbolu'da bir otelde yapılan proje kabul toplantısında, modern teknolojideki hızlı ilerleme ile kimyasal maddelerin sanayide ve ticarette gittikçe daha çok kullanılmasından kaynaklanabilecek muhtemel bir kaza sonucunda yaşamı tehlikeye girebilecek insan sayısının yükseltebileceğini söyledi.

Teknolojik afetler kapsamında bu durumun ülkeler açısından risk oluşturduğunu ve bu riskin yönetilmesinin ciddi bir yaklaşım ile uzmanlık gerektirdiğini ifade eden Erbay, şöyle dedi:

"20. yüzyılın başlarından itibaren endüstriyelleşme ve modern teknolojideki ilerlemelere bağlı olarak kimyasallar kullanılmaya başlanmıştır. Bu kimyasalların teknolojide kullanılmaya başlanmasıyla birlikte bir takım kimyasal kazalar olmuştur. Bu kimyasal kazalar sonrası birçok kişi hayatını kaybetmiştir. Kimyasal kazalardan ilki 1976 yılında İtalya'nın Milano kentinde bir fabrikada meydana gelmiştir. Daha sonra Hindistan'da kazalar olmuştur. Burada 4 bin ila 20 bine yakın kişi hayatını kaybetmiştir."

- Projeye İspanya, Portekiz ve Finlandiya ortak

Türkiye'den proje ortaklarının Karabük Demir Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) ve Karabük Üniversitesi (KBÜ) olduğunu vurgulayan Erbay, "Karabük AFAD olarak, 'Ne yapabiliriz? Halkımızı nasıl eğitebiliriz?' düşüncesinden yola çıktık. Bu düşünce doğrultusunda Türkiye'den KARDEMİR, KBÜ proje ortağımız olurken, yurt dışından da İspanya, Portekiz, Finlandiya'dan Lahti ve Hame üniversiteleri proje ortağımız oldu. Bunlar kimyasal konusunda Avrupa'nın önde gelen özel kuruluşları. Finlandiya'daki üniversiteler dünyada ilk 5 içerisindeler."

Proje kapsamında İspanya, Portekiz ve Finlandiya'ya gideceklerini anlatan Erbay, ortaklarıyla kimyasallara karşı ne gibi hazırlıklar yapılabileceği, kimyasal kazaların nasıl önlenebileceği konularında eğitim modülü geliştireceklerini söyledi. Erbay, İspanya, Portekiz ve Finlandiya'daki toplantıların ardından son toplantının Türkiye'de gerçekleştirileceğini ve sanayiciler ile vatandaşlara eğitimler verileceğini sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.