Karabük

Kozlu'daki grizu faciasının 24. yılı

17:35 04 Mart 2016
Kozlu'daki grizu faciasının 24. yılı

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğünde 3 Mart 1992'de meydana gelen grizu faciasında hayatını kaybeden Yeniceli 41 maden işçisi, törenle anıldı.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) ve Zonguldak Yeniceliler Derneğince Maden Şehitleri Mezarlığı Şehitler Anıtı'nda tören düzenlendi.

Törende konuşan GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, facianın 24. yılında 263 maden şehidinin anıldığını söyledi.

Yöre insanı olarak 160 yılı aşkın bir süredir çok büyük acılar yaşayarak madenciliği öğrendiklerini ifade eden Demirci, "Madencilik, dünyanın en zor mesleklerinden biri. Bunu en iyi bizler biliyoruz. Atalarımız ve bizler, bölgemizde 168 yıldır, yerin yüzlerce metre altında doğayla kavga ediyoruz. Taşkömürünü yeryüzüne çıkartarak ülkemiz ekonomisine katkıda bulunuyoruz. Bu kavgada zaman zaman yenik düştüğümüz oluyor, canımız yanıyor. Yaşadıklarımızdan dersler çıkarıyor, daha sağlıklı koşullarda daha verimli çalışmalarının yollarını arıyoruz" diye konuştu.

Demirci, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu Zonguldak’a davet ettiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Bölgemizde, işsizlerimiz, TTK’ya işçi alımı için beklenti içinde. Sayın Başbakan'ımız Ahmet Davutoğlu’nu birkaç kez Zonguldak’a, maden ocaklarına, maden işçilerinin çalışma koşullarını yerinde görmeye davet ettim. Sayın Başbakan'ımızdan söz aldık. Bu ziyareti hızlandırabilmek için görüşmelerimizi sürdürüyoruz."

Zonguldak Yeniceliler Derneği Başkanı Yaşar Karaman da 3 Mart 1992'de meydana gelen grizu faciasında hayatını kaybeden 263 maden işçisi başta olmak üzere vazifeleri başında, iş kazasında hayatlarını kaybeden emekçilere, terör kurbanı polis ve askerlere Allah’tan rahmet diledi.

Konuşmaların ardından Yenice Kaymakamı Oğuz Cem Murat, Yenice Belediye Başkanı Zeki Çaylı, Demirci, Karaman ve beraberindekiler maden işçilerinin mezarlarına kırmızı karanfil bıraktı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.