Karabük

Üretici firmalar, kalıcı kirleticiler konusunda eğitiliyor

12:51 23 Şubat 2017
Üretici firmalar, kalıcı kirleticiler konusunda eğitiliyor

Safranbolu ilçesinde, üretici firmalara Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan Kalıcı Organik Kirletici (KOK) Stoklarının Ortadan Kaldırılması ve KOK Salımlarının Azaltılması Projesi kapsamında eğitim verilmeye başlandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kimyasallar Yönetimi Şube Müdür Vekili Bursev Doğan Artukoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insan sağlığını ve çevreyi tehdit eden KOK özelliği gösteren zararlı kimyasal maddelere ilişkin, ulusal ölçekte bilinç ve farkındalığın arttırılması ve KOK'ların çevresel açıdan etkin yönetimine yönelik çalışma başlatıldığını söyledi.

Çalışmayla mevcut KOK stoklarının ortadan kaldırılması, KOK'ların gelecekte uluslararası uygulamalara, standartlara uygun olarak yönetilmesine ilişkin daha uzun vadeli bir kapasite sağlanması ve KOK faaliyetlerinin ulusal kimyasal yönetim esaslarına entegre edilmesini sağlamayı amaçladığını dile getiren Artukoğlu, şunları kaydetti:

"Proje kapsamında özellikle sanayi sektöründe istenmeden ortaya çıkan KOK dediğimiz kimyasalların çevreye olan salımlarının en aza indirilmesi mümkünse yok edilmesi amacıyla eğitim düzenliyoruz. İlk gün KOK'un neler olduğu, zararlarının neler olduğu konusunda bilgi verildi. Bugün de kimyasalların çevreye olan salımlarının azaltılmasına yönelik uygulanacak, en iyi teknikler ve çevresel en iyi uygulamalar teknikler hakkında bilgi paylaşımında bulunuluyor."

Artukoğlu, eğitimlerin sonunda üretici firmaların teknik ve idari personelin bilgilendirilmiş olacağını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Daha sonra ilgili sanayi sektörlerinin ölçümleri yapılacak, ölçümlerin nasıl yapılacağına ilişkin uygulamalı eğitimler verilecek. Bacalardaki emisyonların ölçümü sonrasında analizi yapılacak. Bu bacalardan kimyasalların çevreye salımının ne kadar olduğu tespit edilecek. Bunlara yönelik firmaların, özel sektörün yapması gereken uygulamaların, teknolojilerin ne olduğuna karar verilecek, bunlara ilişkin tavsiyelerde bulunulacak. Firmaların uygulaması sonrasında tekrar ikinci kez bacalardan numune alınacak ve bu teknolojilerin ne kadar etkili olduğu, emisyonların ne kadar düşürüldüğünü ilişkin bir fikir sahibi olunacak."

Proje kapsamında ilk olarak 5 firmaya gidilip ölçümler yapılacağını aktaran Artukoğlu, "Buna ilişkin bir mevzuat ve rehber dokümanları hazırlandıktan sonra ülke genelinde uygulamalar başlayacak. Zaten taslak olan bir mevzuatımız var, yönetmeliğimizde yürürlüğe girmiş olacak. Tüm ülke genelinde zorunlu hale gelecek. Talep olması halinde de konuya ilişkin bilgilendirmeler, eğitim seminerleri düzenlenecek." dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.