Karabük

Karabük'te KOK salımları eğitim toplantısı

15:33 24 Şubat 2017
Karabük'te KOK salımları eğitim toplantısı

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan "Kalıcı Organik Kirletici (KOK) Stoklarının Ortadan Kaldırılması ve KOK Salımlarının Azaltılması Projesi" kapsamında "Türkiye'de Endüstride Üretimde İstenmeden Ortaya Çıkan KOK Salımlarına İlişkin Eğitim" başlığıyla düzenlenen toplantı tamamlandı.

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, toplantı hakkında AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplantının KARDEMİR'de yapılan uygulamalı eğitimle sona erdiğini söyledi.

Karabük'ün bu projede pilot il seçildiğini ifade eden Ceylan, şöyle devam etti:

"Dünyanın sanayileşme faaliyetlerinin gelişimiyle birlikte özellikle ağır sanayi tesislerinde istenmeyerek de olsa üretim safhasında Kalıcı Organik Kirleticiler diye adlandırdığımız kimyasallar ortaya çıkıyor. Bunlar baca gazları ve benzeri yollarla atmosfer ve havaya karışabiliyor. Dolayısıyla da oradan da solunum yoluyla insan vücuduna girebiliyor. Çok ciddi hayati tehlikeye neden olabilecek kanser gibi hastalıklara da sebep olabilmekte. Bu çerçevede ağır sanayi tesislerinin bulunduğu yerlerde bu tür kimyasalların salımlarının azaltılması ve yok edilmesine yönelik bir proje yürütüyoruz."

Projeyi Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Birleşmiş Milletler Sanayi Teşkilatı ile yürüttüklerini belirten Ceylan, Küresel Çevre Fonu'ndan da destek aldıklarını aktardı.

Ceylan, 3 günlük bir eğitim programı yaptıklarını dile getirerek şunları kaydetti:

"Bu projede Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın uzmanları eğitim aldılar. Eğitim alan uzmanlarımız Türkiye'de 5 tane sanayi kuruluşunda uygulama yapacak. Uzmanlarımız bu sanayi kuruluşlarının bacalarında kimyasalların salımlarının ölçümünü yapacaklar. Bu kimyasallar ne oranda var, tehlike arz ediyor mu, etmiyor mu, eğer herhangi bir tehlike varsa işletmeyle görüşülerek bunların tedbirleri alınacak. Üretim proseslerinde de değişikliklere gidilerek gerekli çevre yatırımları gerçekleştirilecek."

Bu arada, toplantının son gününde teorik eğitimin ardından KARDEMİR'in bacalarda ölçüm yapıldı.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.