Karabük

1. Ulusal Safranbolu Ekonomi Öğrencileri Kongresi

19:32 22 Mart 2017
1. Ulusal Safranbolu Ekonomi Öğrencileri Kongresi

Karabük Üniversitesi (KBÜ) tarafından düzenlenen 1. Ulusal Safranbolu Ekonomi Öğrencileri Kongresi başladı.

KBÜ 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu'nda yapılan kongrede konuşan eski TBMM Başkanı ve AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, Karabük Üniversitesinin 10 yılda gelişerek, Türkiye'de parmakla gösterilen, faaliyetleriyle dikkati çeken üniversite haline geldiğini söyledi.

Gençlere güvenilmesi gerektiğini ve onların omuzlarına çok önemli sorumluluklar yüklendiğinde görevlerini başarıyla yerine getireceklerini ifade eden Şahin, "İstanbul'un 21 yaşında Fatih Sultan Mehmet tarafından alındığını hiçbir zaman unutmamalıyız. Gençlerimizin çok önemli işler başaracağı gerçeğini, bir kez daha vurgulamak istiyorum. Biz, gençlerimize güveniyoruz. Gençlerimize bir görev verildiğinde, başarıyla bu görevleri yerine getireceklerine inanıyoruz. Sadece ekonomik anlamda değil, sosyal anlamda da birçok konunun burada konuşulacağı çok önemli bir kongre." diye konuştu.

Osmanlı'nın son dönemlerinde Safranbolu'da 40 köyde safran yetiştirildiğini, şimdi ise sadece 6 köyde üretim yapıldığını aktaran Şahin, şöyle konuştu:

"80 bin safran çiçeği, yarım koli safran ürünü haline gelir. Tabii ki zor bir iş. Madem ki, Yunanistan, İtalya, İspanya bu işi yapıp ciddi para kazanıyor. Biz, bunu devlet olarak, hatta hükümet olarak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak önemsemeliyiz. Bu nasıl yaygınlaştırabilir? Özellikle kırsal kesimlerde yaşayan vatandaşlarımızı yeniden safran yetiştirmeye nasıl yönlendirebiliriz? Bu konuda bir çalışma yapılması gerektiğine inanıyorum. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile bu konuyu tartışmayı, gündeme getirmeyi arzu ediyorum. Safran ürünleri, Türkiye'deki ihtiyacı karşılamadığı için, çok para ödeyerek, döviz ödeyerek bunları dışarıdan alıyormuşuz."

Üç gün sürecek kongrede, Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy'un oturum başkanlığını yaptığı ilk oturumda, akademisyen ve ekonomistlerden oluşan katılımcılar tarafından, "Safran Ekonomisi" ve "Dericilik Ekonomisi" konularında sunumlar gerçekleştirildi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.