Karabük

İmamın hat ve süsleme merakı

13:03 30 Eylül 2017
İmamın hat ve süsleme merakı

ERSİN TURAN - Karabük'ün Safranbolu ilçesinde 29 yıldır imamlık yapan Üsame Yakışır, kendi kendine öğrendiği tezhip, nakış ve hat sanatıyla camileri süslüyor.

Küçük yaşlarda camilerde görerek öğrenmeye başladığı tezhip, hat ve nakış işini yıllar içinde kendi çabalarıyla geliştiren Yakışır, tablolarının yanında camilere giderek duvar süslemeleri de yapıyor.

Camilerde yaptığı bu süslemelerden herhangi bir ücret almayan Yakışır, bu işleri imamlığın yanında tamamlayıcı bir unsur olarak görüyor.

Yakışır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her işi severek yerine getirdiğini söyledi.

Küçük yaşlarda camiye gittiğinde duvardaki yazıların, secdeye vardığında halılardaki nakışların dikkatini çektiğini anlatan Yakışır, "Bu hevesle onları çizmeye ve yazmaya uğraştım. O uğraşlarım köylerde imamlık yaptığım dönemde tezhip, nakış ve hat merakı olarak devam etti. İşin inceliğine inmeye çalıştık, üstat hattatlarımızın, nakkaşlarımızın, müzehhiplerimizin eserlerini inceleyerek kendimiz de bir şeyler yapma çabasındayız." diye konuştu.

Hayatında bir felsefe olduğunu aktaran Yakışır, her zorlukta bir kolaylığın, her kolaylıkta bir zorluk gizli olduğunu dile getirdi.

Üsame Yakışır, bir şeyin severek yapılması halinde o işin hiçbir zaman sıkıcı ya da zor gelmeyeceğini belirterek, şunları anlattı:

"Zorluk yumağının ilmiği kolaylıktır. O kolaylık ilmiği mutlaka bir tarafta vardır. Gerek tezhibi gerek nakışı gerekse hattı zorluk yumağının kolaylık ilmiği olarak görmeye çalıştık ve o ilmikten devam ediyoruz. Bunu mesleğimize katkı, çeşni olsun diye yapıyoruz. Mesleğimizin haricinde bir meslek olsun diye değil, mesleğimizi tamamlayıcı olarak.

Ben camide imamlık yaparken tezhip, süsleme, nakış da sanki imamlık hayatımın baharını oluşturuyor. Bu baharda yaşamaya çalışıyorum. Diğer camilerde de yazılar yazıyorum, süslemeler yapıyorum, nakışlar yapıyorum. Satış yapmıyorum. Bazen ekstra isteyenler oluyor, bu benim çok zamanımı alınca bir miktar ücret alıyorum. Ben imamlığımı ahiretimin sigortası gördüğümden dolayı tezhip, hat, süsleme, imamlık hayatımı güzelleştiren meşgalelerimiz. İmamlık hayatım şurada dursun ben bu işlerle uğraşayım değil. İmamlık meşguliyetimin güzelleşmesi için bunlar hayatımda birer çeşni oluşturuyor."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.