Karabük

Şeker Kanyonu'ndaki HES inşaatına karşı tek yürek

13:37 20 Mart 2018
Şeker Kanyonu'ndaki HES inşaatına karşı tek yürek

Karabük’ün Yenice ilçesinde, Şeker Kanyonu'ndaki Şimşir Deresi'ne yapılması planlanan HES projesine karşı Yenice Platformu'nun başlattığı mücadele çığ gibi büyüyor

Dünyadaki tür çeşitliliğinin en fazla olduğu 100 ormandan biri olan Yenice Ormanları'ndaki doğa ve macera tutkunlarının uğrak yeri Şeker Kanyonu'ndaki Şimşir Deresi'ne HES yapılması planlanıyor.

Geçen günlerde Karabük ile birlikte Zonguldak ve Bartın'dan gelen platform üyeleri 'Dereler Özgürdür, Özgür Kalacak' sloganı atıp ellerinde 'Şeker Kanyonu'na Dokunma', 'Dereler Özgür Aksın' yazılı dövizlerle kanyonda yürümüştü. Grup, kanyon çevresinde yan yana durarak insan zinciri oluşturmuştu.

MEHMET ALİ ŞAHİN: BİZ DE İSTEMİYORUZ

Haftalardır gündemde olan HES ile ilgili Yenice'de kurulan "Şeker Kanyonuna HES İstemiyoruz" platform üyeleri TBMM’de Karabük Milletvekilleri Mehmet Ali Şahin ve Burhanettin Uysal’ı da ziyaret etti. Milletvekili Mehmet Ali Şahin Şeker Kanyonu'na HES projesini şimdi değil, daha 2012 yılında ilk gündeme geldiğinden bu yana istemediğini vurguladı. Mehmet Ali Şahin “Şeker Kanyonu'na siz nasıl HES projesini istemiyorsanız ben de 2012 yılından bu yana istemediğimi birçok yerde dile getirdim" dedi.

YENİCE PLATFORMU: HES'E HAYIR DİYORUZ

Yenice Platformu Başkanı Mustafa Akay, 7 kilometre uzunluğundaki Şeker Kanyonu'nun dünyada bulunan ender yerlerden olduğunu belirterek şöyle konuştu: "İlçemiz dünyada acilen korunması gereken 100 sıcak bölgeden birisi. Burada çok çeşitli ağaç ve ağaççık türleri bulunuyor. Buraya dünyanın her yerinden insan geliyor ve burayı gördükten sonra da mutlu bir şekilde ayrılıyorlar. Bizler, elektrik enerjisi üretimi konusunda büyük akarsularda HES kurulmasına taraftarız, güneş ve rüzgar enerjisine taraftarız. Ancak bu küçücük derede HES yapımına karşıyız. Buradaki şimşir ağaçlarının yaşaması için, suların özgürce akması için, doğamızın korunması için, turizmimizin gelişmesi için 'HES'e Hayır' diyoruz."

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.