Karabük

KBÜ'ye Metalik Fikirler 2. Ar-Ge Proje Pazarı'ndan ödül

17:31 11 Nisan 2018
KBÜ'ye Metalik Fikirler 2. Ar-Ge Proje Pazarı'ndan ödül

Karabük Üniversitesi (KBÜ), Mühendislik Fakültesi, Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bilge Demir'in otomotiv sektöründe çelik kullanımına yönelik hazırladığı "Çok Fazlı Çelik Üretimi İçin Proses, Ürün Geliştirme ve Korozyon Testi İçin Yeni Sistem Tasarımı" isimli projesiyle ödül aldığını bildirdi.

KBÜ tarafından yapılan yazılı açıklamada, Prof. Dr. Demir'in, metal sektörünün ihtiyaç duyduğu ham maddelerin özelliklerini ve çeşitliliğini artırarak ana ürün gruplarından mamul ürünlere inovasyon özelliği katan projeleri metal sanayisine kazandırmak ve sektörün yüksek katma değerli üretim yapabilmesini sağlamak amacıyla düzenlenen "Metalik Fikirler 2. Ar-Ge Proje Pazarı"ndan projesiyle üçüncülük elde ettiği belirtildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Demir, "TRIP olarak bilinen ileri dayanımlı çeliklerin üretilmesi için proses ve ürün geliştirmekte olduğunu belirterek ileri dayanımlı çeliklerin ülkemizde üretimini görev saydım. Ödül aldığım proje ile ileri dayanımlı çelik konseptinden 4 tanesi üretilebilecek. Özellikle de TRIP çeliklerinin öncelikli olarak üretilmesini hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

Söz konusu proje ile otomotiv endüstrisinde tampon profili, kapı profili ve araç iskelet profili gibi kullanım oranı az olan çift fazlı çeliklerin, belirli işlemlerin ardından taşıtlarda ağırlık azaltmak amacıyla kullanımının arttırılması amacını da taşıdığını aktaran Demir, şunları kaydetti:

"Bu çalışma, bilimsel yöntemlere dayalı endüstriyel bir uygulamaya yönelik özellikle ülkemiz için yeni bir fikir ve teknoloji uyarlanabilecek gerçek üretim şartlarını öngören bir bilgi bütünlüğü sunmaktadır. Sadece ülkemiz açısından değil dünya TRIP ve ileri dayanımlı çelik literatürüne de önemli bir bilgi sunma iddiasındadır. TOFAŞ ile ortak olarak ürün geliştirme çalışması yapılacak olması projenin özgünlüğünü arttırdı. Öncelikle yöntem kısmında ifade edilen yüksek çarpışma dayanımı yüksek olan B-pillar parçasının üretiminin yapılmasına karar verildi. Bu parçanın statik ve dinamik dayanım açısından geliştirmesi amaçlanıyor."

Ekonomik, teknolojik, geri dönüşüm kolaylığı ve tokluk bakımından fayda sağlayan çeliğin otomotivde daha yaygın kullanılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Bilge Demir, "Mevcut taşıtların ağırlıkları daha ince kesitli çelik saçlar kullanılarak azalacak. Bu yakıt tüketimi ve CO2 emisyonunun azalması konusunda da önemli katkı sağlayacak." diye ifade etti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.