Karaman

Ermenek'teki maden faciası davası

16:21 28 Haziran 2016
Ermenek'teki maden faciası davası

Karaman'ın Ermenek ilçesinde 18 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasıyla ilgili 2'si tutuklu 16 sanığın yargılandığı davanın duruşmasında savcı, iddianamedeki gibi sanıkların istenen cezalarla cezalandırılmasını talep etti.

Ermenek Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar maden ocağının sahibi Saffet Uyar ve teknik nezaretçi Ali Kurt, müşteki yakınları ile taraf avukatları katıldı.

Savcı, mütalaasında, maden ocağının sahibi Saffet Uyar, maden sahasının ruhsat sahibi Abdullah Özbey, daimi nezaretçi maden mühendisi Yavuz Özsoy, Mehmet Zeybek, daimi nezaretçi maden mühendisi Cemile Karaca, maden mühendisi Nuray Yetiş, iş güvenliği uzmanları Engin Yetim ve Cemal Demircioğlu, bir süre ocakta çalışan Hayrettin Kirazcı, firma yöneticisi Hüseyin Hüsnü Özbey, bir firmada yönetici Şerafettin Zeybek, teknik nezaretçiler Öjen Ünlü ve Ahmet Dağdeviren'in, "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçlamasıyla, teknik nezaretçi Ali Kurt'un, "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" ve "özel belgede sahtecilik", ocakta çalışan Naci Özsoy'un, "özel belgede sahtecilik", puantör Mustafa Ayan'ın, "bildirim yükümlülüğünün ihlali"nden cezalandırılmasını istedi.

Müşteki avukatları, sanıkların olası kastla ya da istenen suçun en üst sınırından cezalandırılmasını istedi. Sanık avukatları ise mahkemenin duruşmayı hemen bitirme çabası içerisine girdiğini, yaptıkları savunmanın bir anlamı olmadığının görüldüğünü iddia etti.

Sanık Kurt, çalıştıkları yerin iyi bir ocak görünümünde olduğunu söyledi. Eski imalatla ilgili bir bilgisinin olmadığını öne süren Kurt, "Eski imalatlar gizlenmiştir. Eksikliklerden dolayı zincirin halkası koparılmıştır. Benim yönümden herhangi bir kusur ve ihmalim yoktur." dedi.

- "Harita benim elimde olsaydı, bu kaza olmayacaktı"

Sanık Uyar da bugüne kadar hakim karşısına hiç çıkmadığını ifade etti. Mahkemede bulunmaktan utandığını anlatan Uyar, "Harita benim elimde olsaydı, bu kaza olmayacaktı. Belki benim de hatam vardı ama ocağın içinde sıkıntı olduğu söylenseydi, kimsenin burnunun kanamasını istemezdim." ifadelerini kullandı.

Mahkeme Başkanı, sanık yakınlarından birisinin ses kaydı aldığını fark edince, kaydın silinmesini isteyerek, durumu tutanaklara geçti.

Mahkeme heyeti, duruşmanın tamamlandığını belirterek, Uyar ve Kurt'un tutukluluk hali ve Özsoy hakkındaki yakalama kararının devamına karar verdi.

Duruşma, taraf avukatlarının savunmalarını hazırlaması için 19 Temmuz'a ertelendi.

Ermenek'teki özel linyit kömürü madeninde 28 Ekim 2014'te su baskınının ardından mahsur kalan 18 işçinin cansız bedenine faciadan 38 gün sonra ulaşılmıştı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.