Kars

AK Parti Kars Milletvekili Uçum:

18:58 29 Ağustos 2015
AK Parti Kars Milletvekili Uçum:

AK Parti Kars Milletvekili Mehmet Uçum, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı Geçici Bakanlar Kurulu'nda alan Tuğrul Türkeş'in görev almasına ilişkin, "Devlet Bahçeli'nin Tuğrul Türkeş'i mirasyedi olarak itham etmesi, bir siyasi hesabın gereğidir" değerlendirmesinde bulundu.

Mehmet Uçum, yaptığı yazılı açıklamada, Türk milliyetçiliği üzerinden siyaset yapanların içinde bulunduğumuz koşullarda aslında Türkiye toplumunun tamamını gözeten bir tutum almayı tercih etmediklerini belirtti.

7 Haziran’dan sonra Meclis Başkanı seçimi haricinde MHP'nin tutumunun Türkiye'yi gözeten bir tutum değil, kendi dar parti çıkarlarını öne koyan bir tavır olduğunu ifade eden Uçum, şunları kaydetti:

"Tuğrul Türkeş’in seçim hükumetinde görev almayı kabul etmesi esas itibariyle Türkiye'yi gözeten siyaset yapanların aslında nasıl bir yaklaşım içinde olmaları gerektiğini ortaya koyan bir tutumdur.  Türkiye'de artık milliyetçi bir yaklaşımın etkin olması isteniyorsa, bunun mutlak surette sosyolojik milliyetçilik olması gerekiyor. Yani Türkiye’nin bütününü, Türkiye'deki bütün kimlikleri gözeten, ülkedeki bütün kimlikler üzerinden bir millet anlayışı geliştiren bir yaklaşım olması gerekiyor. Tuğrul Türkeş'in seçim hükumetinde görev almayı kabul etmesi bu yönde atılmış tarihi bir adımdır."

Uçum, Tuğrul Türkeş'in bu kabulünün kişisel kararı olduğunu vurgulayarak, şu görüşleri paylaştı:

 "Tam tersine ülkenin içinde bulunduğu koşullarda birlikte davranma iradesine uygun bir tutum olarak görüyorum. Tuğrul Türkeş’in bu tutumunun Türk milliyetçiliği bakımından bir açılım olduğunu düşünüyorum. Yani 20. Yüzyıldaki etnik ve dar kimlik esaslı milliyetçi yaklaşımların 21'inci yüzyılda geçersizleştiğini gösteren bir yaklaşım olduğunu düşünüyorum. Tuğrul Türkeş, babası Alparslan Türkeş’in özellikle son dönemlerinde Türkiye’de yürüttüğü sosyolojik milliyetçi anlayışına uygun bir şekilde davranmıştır. Bu yönden Türkiye toplumunu rahatlatacak bir sonuç ortaya çıktı. Devlet Bahçeli’nin Tuğrul Türkeş’i mirasyedi olarak itham etmesi, bir siyasi hesabın gereğidir. Bana kalırsa mirasyedi Devlet Bahçeli’nin kendisidir."

Alparslan Türkeş'in, 1960’lı yıllardan itibaren Türk milliyetçilik akımının önderliğini yaptığını ve son yıllarında, Kürt sorunu, Ermeni sorunu gibi klasik demokrasi sorunlarımız açısından çok pozitif yaklaşımlar ortaya koyduğunu ifade eden Uçum, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Ayrıca, Alparslan Türkeş başkanlık sisteminin güçlü savunucularından biridir. Oysa Devlet Bahçeli, Alparslan Türkeş’ten sonra aldığı o geleneği o vizyonu o yaklaşıma uygun olarak geliştirmeyip tam tersine Türk Milliyetçiliğini son derecede daraltılmış bir noktada tutmuştur. 7 Haziran’dan sonra Meclis Başkanlığı seçimindeki yaklaşımı hariç, Türkiye’nin önünü açacak bir tutum ortaya koymamıştır, çünkü parti siyasetini ülke siyasetinin üstünde tutmuştur."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.