Kars

Azerbaycan'daki "20 Ocak Katliamı"nın 26. yılı

12:08 20 Ocak 2016
Azerbaycan'daki "20 Ocak Katliamı"nın 26. yılı

Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Azerbaycan'da, 1990'da yaşanan ve tarihe ''Kanlı Ocak'' olarak geçen 20 Ocak Katliamı'nın 26. yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Karaçanta, mesajında, 20 Ocak gününün Türk dünyasının yaşamış olduğu en acı günlerden birisi olduğunu belirtti.

Bakü'ye, 20 Ocak 1990'da giren Sovyet ordusunun özellikle tüm halkın uykuda olduğu soğuk bir geceyi seçtiğine dikkati çeken Karaçanta, şunları kaydetti:

''Halkın en zayıf anından faydalanarak zalimce 137 kişiyi acımasızca katletmişlerdir. Sovyet ordusunun sert müdahalesi Azerbaycan halkında büyük tepkilere sebep oldu. Bu sözde ayaklanma, bastırma olayı, protesto eden Azerbaycanlıları durdurmaktan öte onları cezalandırmak, bunun yanında artan milliyetçi akımları ve bağımsızlık girişiminde bulunabilecek Sovyetler Birliğine bağlı milletlere bir gözdağı niteliğindeydi. Ancak bu taktik geri tepti ve Sovyet yönetimi altındaki Azerbaycan'da ve diğer Türk milletlerinde de milliyetçilik akımı ve bağımsızlık talebi ivme kazanmış, Azerbaycan halkında Sovyet yönetiminin topluca reddine sebep olmuş ve Sovyetler Birliği'nin çöküşünü hızlandırmıştır.''

Karaçanta, zalimce yapılmış bir zulümu her kim olursa olsun karşısnda, zulme uğrayan mazlumların da yanında yer aldıklarını kaydetti.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.