Kars

"Halk, kendi güvenliğinden sorumludur, gerekirse silah kullanabilirsiniz"

11:17 23 Mart 2017
"Halk, kendi güvenliğinden sorumludur, gerekirse silah kullanabilirsiniz"

CÜNEYT ÇELİK - Kars'ta Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) darbe girişimine karıştıkları iddiasıyla dönemin 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı 1. Tank Taburunda görevli Teğmen Üzeyir Ayten, bir astsubay ve uzman çavuşlar ile uzman onbaşılardan oluşan 13'ü tutuklu 41 eski askeri personel hakkında açılan davanın iddianamesinde, cuntacıların 15 Temmuz gecesi askerlere "Halk, kendi güvenliğinden sorumludur, gerekirse silah kullanabilirsiniz" şeklinde mesaj atarak, silah kullanma yetkisi verdiği bildirildi.

FETÖ/PDY'nin darbe girişiminin ardından Kars Cumhuriyet Başsavcılığınca, kentte darbe girişiminde bulundukları ve örgütle ilişkili oldukları gerekçesiyle söz konusu dönemde 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı 1. Tank Taburunda görevli Teğmen Üzeyir Ayten'in yanı sıra bir astsubay ve uzman çavuşlar ile uzman onbaşılardan oluşan 13'ü tutuklu, 41 eski askeri personel hakkında başlatılan soruşturma tamamlanarak sanıklara dava açıldı.

Örgütün kentteki darbe girişimine ilişkin ikinci dava olan bu davanın Kars 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen 168 sayfalık iddianamesinde, FETÖ/PDY'nin ortaya çıkışının yanı sıra devlet ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) yapılanması ile darbe sırasında yaşananlar hakkında bilgiler aktarıldı.

Bu yapılanmanın cebir, şiddet ve diğer hukuk dışı yöntemleri kullanarak devlet otoritesini baskı altına almayı, zaafa uğratmayı, yönlendirmeyi, alternatif otorite olarak ortaya çıkmayı ve devlet otoritesini ele geçirmeyi hedefleyen silahlı terör örgütü olduğu vurgulanan iddianamede, 15 Temmuz'daki darbe girişimi gecesi, kışladaki alt rütbedeki askerlerin "yüklü miktarda bombalı araç ile Kars'taki resmi kurumlara bombalı saldırı olacağı" şeklinde bilgi verilerek kışlalarından çıkartıldıkları ancak bunun doğru olmadığını vatandaşlardan öğrenen bazı askerlerin kışlalarına geri döndüğü vurgulandı.

Tutuklu sanıklardan uzman çavuş Sekan Karabulut, ifadesinde Teğmen Ayten'in emriyle aranıp bomba yüklü araç ile kamu binalarına saldırı olacağı belirtilerek birliğe çağrıldığını ifade etti.

Karabulut, darbe gecesi saat 00.45'te kışladan çıkarak Kars Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü bölgesine geçmeleri emrinin verildiğini anlatarak, şunları savundu:

"Kışladan çıkmadan önce ismini bilmediğim bir asker beni telefonla arayarak, bombalı araç ihbarı olduğunu ve kamu binalarına bombalı araçla saldırılacağını ifade ederek birliğe gelmemi söyledi. Saat 23.00 sularında birliğe geldim. Kışladaki garaja indim. Bu sırada tanklar çıkış için hazırlık yapıyorlardı. Oradaki arkadaşlara ne olduğunu sordum. Kağızman bölgesinden gelebilecek bomba yüklü beyaz renkli bir araç ile ilgili ihbar geldiğini kamu binalarına saldırı olacağını bizim de kritik bölgeleri tutarak bu aracın ve araçların giriş çıkışını engellemek için tedbir alacağımız söylendi."

- Darbe girişimini öğrenen bazı askerler kışlaya döndü

Vatandaşlardan, terör eyleminin olmadığını öğrenince yapılan işlemlerin yanlış olduğunu anlayıp kışlaya geri döndüklerinin ifade eden Karabulut, şu ifadeleri kullandı:

"Halkla en ufak bir münakaşa olmadı. Vatandaşlardan aldığımız bilgilerle terör eylemi olmadığı, yapılan işlerin yanlış olduğunu anladım ve Teğmen Ayten'i yanına giderek uyardım. Kendisi de tanka bindi. Tank ile yönümü tugaya doğu çevirmeye çalıştığımda tankta arıza olduğunu anladım. Ayten telefonla tugaya ulaşmaya çalışıyordu. Daha sonra tugaya doğru yola çıktık. Tugaya yaklaştığımızda bir tank ile kışla girişini kapatmışlardı. Biz de diğer girişten girmek için yola çıktık orası da kapalı olduğundan geri geldik. Bu esnada nizamiye girişinin açıldığını gördük ve içeri girdik. Mühimmatları indirip 03.45 sıralarında tankı garaja çektik. Daha sonra hiç çıkmadık."

Tutuksuz sanıklardan uzman çavuş Hakan B. de ifadesinde, darbe gecesi saat 22.30'da verilen alarm ile tabur önünde toplandıklarını anlatarak, bu sırada Teğmen Ayten'in kendilerine "Yüklü miktarda bombalı araç ile Kars'a giriş yapılacağını ve herkesin teçhizat ile hazır beklemesi" yönünde emir verdiğini ifade etti.

- Cuntacılar, askerlere halka yönelik silah kullanma yetkisi vermiş

Hakan B, tugaydan gelen "Halk, kendi güvenliğinden sorumludur, gerekirse silah kullanabilirsiniz" şeklindeki mesajla, kışladan çıkışlarının terör önlemleriyle alakasının olmadığını anlayıp kışlaya dönmeye çalıştıklarını öne sürdü.

Bu süreçte kendilerine verilen emre rağmen devriye atmayıp kışlaya dönmek istediklerini anlatarak, şunları dile getirdi:

"Acil olarak kışla nizamiyesinin önüne giriş yapmak istediysek dahi bütün yollar kapalıydı. Öğrendiğimiz kadarıyla başka bir davada tutuklu olarak yargılanan eski 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı 2. Tank Tabur Komutanı Yarbay Nihat Uçan, içeriye kimseyi sokmuyordu ve vatan hainliğiyle suçluyordu. Bunun üzerine kışlaya başka kapıdan girmek istedik ancak halkın üzerimize doğru geldiğini görünce polislerden yardım isteyip 'kışlamıza giremiyoruz, bize yardım edin' dedik. Bizim dışımızda 3 tankın da kışlaya geri döndüğünü gördük, polisler bize eskortluk yaparak nizamiyeye girişimize yardım etti. Saat 04.30'da hiçbir kamu malına zarar vermeden ve vatandaşlarımızın canına kast etmeden kışlamıza girdik. Bize verilen kanunsuz emirleri uygulamadık."

- Ceza istemleri

İddianamede, dosya kapsamına göre sanıkların isnat edilen suçları işledikleri kanaatine varıldığı kaydedilerek, dönemin 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı 1. Tank Taburunda görevli olan eski askeri personelden tutuklu sanıklar Teğmen Üzeyir Ayten, astsubay Görkem Yazıcı, uzman çavuşlar Cihangir Tuna, Hüsnü Özdemir, Mehmet Çakallı, Okan Tural, Özcan Eşmeli, Özgür Bayram, Serkan Karabulut, Ümit Gürbüz, Yasin Tenbel, Yaşar Yılmaz, uzman onbaşı Hakan Can ile yine uzman çavuş, uzman onbaşılardan oluşan ve tutuksuz olarak yargılanacak diğer 28 askeri personelin "Anayasa'yı ihlal", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçlarından 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet, "terör örgütü üyesi olma" suçundan da 10 yıldan 15 yıla kadar değişin hapis cezasına çarptırılmaları istendi.

Sanıkların yargılanmasına önümüzdeki günlerde Kars 2. Ağır Ceza Mahkemesinde başlanacak.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.