Kars

"Demiryolunu kesintisiz hale getireceğiz"

13:26 19 Temmuz 2017
"Demiryolunu kesintisiz hale getireceğiz"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, tamamlanma aşamasına gelen Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'ne ilişkin, "İnşallah çok kısa sürede biz bu projeyi bitirerek, Londra'dan, Pekin'e demiryolunu kesintisiz hale getireceğiz ve bu güzergah üzerindeki dost ülkelerle bu dosluklarımızı arttırmış olacağız." dedi.

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi çalışmalarını yerinde incelemek amacıyla Kars'a gelen Arslan, Azerbaycan, Gürcistan ve Kazakistan yetkililerinin katılımıyla Kars'taki Karayolları 18. Bölge Müdürlüğünde düzenlenen Lojistik Depolama Sahası İmza Törenine katıldı.

Arslan, burada Azerbaycan Demiryolları İdaresi Başkanı Cavid Gurbanov, Gürcistan Demiryolları Başkanı Mamuka Bakhtadze, Kazakistan Demiryolları Başkanı Kanat Alpispayev ile Lojistik Depolama Sahası için hazırlanan protokolün imzasını attı.

Bakan Arslan, imza töreninde yaptığı konuşmada, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'nin bir ayağı olan Lojistik Depolama Sahası'nın imza törenini gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Projenin ülke ekonomisi için büyük önem arz ettiğini vurgulayan Arslan, "Bu anlaşmayla bu bölgede demiryolu sektöründen faydalanabilir, ekonomiye katkı katacak bir projeye imza atmış bulunuyoruz. İnşallah bunun sonuçları ülkemize hem de komşu ülkelere de fayda getirecektir. İşbirliğimizi arttıracaktır. Bu, bu anlamda bir nişaneydi. Eminim ki bu proje bölgenin ekonomisine istihdamına katkı koyacak bir sürecin başlangıcı olacak." diye konuştu.

Arslan, projenin uzun soluklu bir iş olduğunu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım'ın projeyi çok önemsediğini hatırlattı.

- "Bugün Kars'ta bir tarih yazılıyor"

Projenin geçmişiyle ilgili kısa bilgiler veren Arslan, şunları kaydetti:

"Bugün Kars'ta bir tarih yazılıyor ve sizler bu tarihe tanıklık ediyorsunuz. İçinde bulunduğumuz an itibariyle bunu fark edemeyebiliriz ama bu projenin oluşturacağı dostluklar, kültürel birlikteliğe yapacağı katkılar, Avrupa'ya ve Çin'e kadar coğrafya üzerindeki ticaretten kendi üzerine düşen payı almasıyla buraların kaderi gerçekten değişecektir. İşte onların da başlangıcı bu projeydi. Çok şükür bu proje bitme aşamasına geldi ve bu gün de trene bineceğiz. İnşallah çok kısa sürede biz bu projeyi bitirerek, Londra'dan, Pekin'e demiryolunu kesintisiz hale getireceğiz ve bu güzergah üzerindeki dost ülkelerle bu dostluklarımızı arttırmış olacağız."

Azerbaycan Demiryolları İdaresi Başkanı Cavid Gurbanov, Türkiye ve Azerbaycan'ın tek millet iki devlet olduğunu belirterek, projenin her iki ülkeye hayırlar getirmesini diledi.

- "Proje, tarihi İpek Yolu'nu canlandıracak"

Kazakistan Demiryolları Başkanı Kanat Alpispayev, projenin gerçekleşmesini sabırsızlıkla beklediklerini belirterek, "Bu demiryolu, Türk, Azerbaycanlı, Gürcü ve bizim için de oldukça önemli. Çünkü bu demiryolu aslında tarihi ipek yolunun tekrar canlandırılması için önemli olacaktır." diye konuştu.

Gürcistan Demiryolları Başkanı Mamuka Bakhtadze, projenin gerçekleşmesini sevinçle karşıladıklarını bildirdi.

Projenin başarıyla sona yaklaşması sebebiyle herkese teşekkür eden Bakhtadze, "Bu proje, ülkelerimizin ekonomileri için yepyeni ufuklar açacaktır. Ulaşımın, taşımacılığın gelişmesi elbetteki ekonominin bütün sektörlerinin gelişmesine katkıda bulunuyor." dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.