Kars

Kars'ta FETÖ'nün darbe girişimi davası

01:51 13 Ekim 2017
Kars'ta FETÖ'nün darbe girişimi davası

Kars'ta Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine karıştıkları öne sürülen, aralarında eski İl Jandarma Komutanı Albay Serdar Güngör'ün de bulunduğu 6'sı tutuklu 11 sanığın yargılandığı davanın ikinci duruşması tamamlandı.

Kars 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, tutuklu yargılanan Serdar Güngör ile dönemin İl Jandarma Komutan Yardımcısı Yarbay Kamil Öztürk, Binbaşı Ömer Talay, Yüzbaşı Ömer Şener, Üsteğmen Levent Saka, Astsubay Murat Aydoğmuş, önceden adli kontrol şartıyla serbest bırakılan 5 sanık ve avukatları hazır bulundu.

Adliyede daha önce konferans salonu olarak kullanılan 150 kişilik salonda görülen duruşmada söz alan sanık avukatları, müvekkillerinin FETÖ ile herhangi bir bağlantısının bulunmadığını ve asker olmaları nedeniyle gelen emirleri uyguladıklarını ileri sürdü. Avukatlar, bu nedenlerle müvekkillerinin tahliyesi ve beraatını istedi.

Daha sonra ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, dönemin Selim İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Ömer Şener ve Üsteğmen Levent Saka'yı, tutuklu kaldıkları süreleri dikkate alarak tahliye etti.

Diğer tutuklu sanıkların bu durumlarının devamına hükmeden heyet, eksikliklerin giderilmesi amacıyla duruşmayı 29 Ocak 2018'e erteledi.

- İddianameden

Kars Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, darbe girişiminde bulundukları ve örgütle ilişkili oldukları iddia edilen tutuklu sanıklar eski İl Jandarma Komutanı Albay Serdar Güngör, dönemin İl Jandarma Komutan Yardımcısı Yarbay Kamil Öztürk, Binbaşı Ömer Talay ve Astsubay Murat Aydoğmuş, ikinci duruşmada tahliye edilen Ömer Şener ve Levent Saka ile tutuksuz yargılanan 5 askeri personel "sanık" sıfatıyla yer alıyor.

İl Jandarma Komutanlığı personelinin darbe teşebbüsünün Kars ayağının planlandığı Tugay Komutanlığındaki toplantıya katıldığı, 14. Mekanize Piyade Tugayında görevli ve olay tarihinde Kağızman üs bölgesinde bulunan eski Yarbay Harun Doğanay'ın da darbe teşebbüsüne katılmak için Kars'a getirildiği belirtilen iddianamede, Saka'nın, 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığında bir grup askerin, darbe girişiminin yaşandığı gece İl Emniyet Müdürlüğünün elektriklerinin kesilmesi için görevlendirildiğine, kendisine de bunlara yardımcı olması için talimat verildiğine ilişkin itirafları bulunuyor.

Sanıkların "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "Hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi ile "terör örgütü üyesi olmak" suçundan da 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapsi isteniyor.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.