Kars

Sakıkamış'da ayılar çöplükten besleniyor

11:42 25 Mayıs 2018
Sakıkamış'da ayılar çöplükten besleniyor

Kars'ın Sarıkamış ilçesindeki ormanlık alanda yaşayan ve dünyada tek göç edebilen ayılar olarak literatüre giren bozayılar, ilçe çöplüğünde besleniyor.

Türkiye'nin önemli kış turizm merkezlerinden biri olan Sarıkamış ilçesindeki geniş sarıçam ormanlarında yaşayan bozayılar, yazın beslenmek amacıyla Artvin'in Şavşat ilçesi kırsalına gidiyor, kışın ise uzun bir uykuya yatmak için Sarıkamış'a dönüyor.

İlçedeki çöplük nedeniyle uyku düzeni bozulan bozayılar, beslenmek için sıklıkla ilçenin oteller bölgesindeki çöplüğe iniyor.

Çöplükte bol yiyecek buldukları için rahatlıkla beslenen dünyanın tek göç eden bozayılarının bazıları aşırı beslenme nedeniyle kilo alıyor.

- Ayılar için çöplükte yiyecek bol

Utah ve Koç Üniversiteleri öğretim üyesi Kuzey Doğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın tek göç eden bozayılarının Sarıkamış'ta yaşadığını belirterek, ayıların ilçeye 5 kilometre uzaklıktaki çöplükten beslendiğini söyledi.

Şekercioğlu, şehir çöplüğünün hayvanlar için hazır yiyecek kaynağı olduğundan bozayılarca daha çok kullanıldığını ifade ederek, "Bozayıların bir kısmı çöplüğe alışıp sürekli burada besleniyor. Çöplükte bol miktarda ekmek, hamur, yemek artıkları, bol miktarda karbonhidrat var. Yani ayılar ne buluyorlarsa onu yiyorlar. Çöplükte ayılar için sınırsız yiyecek kaynağı var. Geçen senenin yavruları olan genç ayılar bir arada besleniyor." dedi.

- Çöplük ayısı oldular

Dünyanın ilk göçmen bozayılarını Sarıkamış'ta keşfettiklerini, ayıların Sarıkamış'tan Şavşat'a gidip orman meyveleri, meşe palamutlarıyla beslenip yağ depolayarak kış uykusu için geri döndüklerini belirten Şekercioğlu, "Türkiye'nin en büyük bozayısını Sarıkamış'ta yakaladık ve uydu vericisi taktık. Adını Karadayı koyduğumuz bozayı 364 kilo geldi. Ayıların bir kısmı halen doğal besinlerine devam ediyor. Şu anda çoğunluğu çöpte beslendiği için artık çöplük ayısı haline geldiler." diye konuştu.


- Çöp kutuları ayıların açamayacağı şekilde olmalı

Şekercioğlu, şehir çöplüğünün hem çevre hemde yaban hayatına zarar vermesini önlemek amacıyla acil proje yapılması gerektiğini vurgulayarak, "Çöplük kapanmadan önce devlet ya da Avrupa Birliği projesi yapılarak Sarıkamış ilçesi ve köylerindeki çöp kutularının diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi ayıların açamayacağı şekilde değiştirilmesi şart." ifadesini kullandı.

Çöplüğe gelen bazı ayıların ilçe merkezine kadar indiğini anımsatan Şekercioğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"İlçedeki çöplük kapatılır, çöpler ilçede ve köylerde açıkta olursa ya da normal çöp kutularıyla sokağa bırakılırsa maalesef ayılar yiyecek bulmak için ilçe ve köy merkezlerine girecektir. Uydu vericisi taktığımız bazı bozayılar enderde olsa gece saat 02'00-03.00'da ilçe merkezine girdiklerini biliyoruz. Bu nedenle Sarıkamış'ın tüm çöp sisteminin ve çöplüklerinin ayıların giremeyeceği şekilde değiştirilmesi büyük aciliyet taşıyor."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.