Kastamonu

Atatürk'ün İnebolu'ya Gelişi, Şapka ve Kıyafet İnkılabı'nın 90. yıl dönümü

17:29 25 Ağustos 2015
Atatürk'ün İnebolu'ya Gelişi, Şapka ve Kıyafet İnkılabı'nın 90. yıl dönümü

Atatürk'ün İnebolu'ya gelişi, Şapka ve Kıyafet İnkılabı'nın 90. yıl dönümü dolayısıyla tören düzenlendi.

Kastamonu Valisi Şehmus Günaydın, Zafer Yolu Caddesi'nde düzenlenen törende, Kurtuluş Savaşı'nda Atatürk'ün söylediği "Gözüm Sakarya'da, kulağım İnebolu'da" sözünü hatırlattı.

İnebolu'nun, milli mücadeleye büyük katkı sağladığını belirten Günaydın, bu kahramanlıkların gelecek kuşaklara aktarılarak milli bilinç oluşturulmasının önemini anlattı.

Vali Günaydın, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk Cumhuriyeti kurduktan sonra düşüncelerini, uygulamalarını Türk milletine daha iyi anlatabilmek için yurdu karış karış gezmiş ve en son olarak da daha önce hiç gelmediği Kastamonu'ya geldiğinde Şapka ve Kıyafet İnkılabı'nı ilan etmiş, hem de Kastamonu'nun, İnebolu'nun Kurtuluş Savaşı sırasında göstermiş olduğu üstün kahramanlığı da bir şekilde ödüllendirmiştir. Programında bir gün olmasına rağmen üç gün İnebolu'da kalarak İnebolu halkına olan hayranlığını bu şekilde ifade etmişlerdir" ifadelerini kullandı.

Kaymakam Abdullah Atakan Atasoy da Kurtuluş Savaşı'nda deniz yoluyla gelen cephanelerin İnebolu'daki vatansever kayıkçılar tarafından kıyıya çıkartıldığı ve kağnılarla cepheye ulaştırıldığını dile getirdi.

İnebolu'nun TBMM tarafından 1924 yılında İstiklal Madalyası ile ödüllendirildiğini kaydeden Atasoy, Atatürk'ün 25-27 Ağustos 1925 tarihlerinde ilçeyi ziyaret ettiğini söyledi.

Atasoy, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İlçemiz halkının yüksek medeniyet şuuru, devletine ve milletine bağlılığını gören Atatürk, İnebolu'ya bir gün için gelip 3 gün kalmıştır. Türk halkının çağdaş medeniyetler arasında layık olduğu yerini almasının bir şartının da milli ve beynelmilel bir kıyafete sahip olmasına bağlayan Atatürk, kamil ve yenilikçi Türk milletinin bu inkılaba da sahip çıkacağına inanmıştır. Bu güveni de kesinlikle boşa çıkmamıştır."

Belediye Başkanı Engin Uzuner ise Atatürk'ün "Bu serpuşun ismine şapka denir" sözüyle Şapka ve Kıyafet İnkılabı'nın İnebolu'da başlattığını anımsatarak, "Tarihte yadsınamayacak öneme haiz yiğit ilçemiz İnebolu'nun torunları olmak bizler için övünçtür" diye konuştu.

Temsili gösterilerin ardından sona eren programa, TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Emin Çınar, Garnizon Komutanı Yüzbaşı Hüseyin Erk, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet İshak ile kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.