Kastamonu

Bakır rezervi bulunan nehrin yatağı değişecek

16:02 05 Kasım 2015
Bakır rezervi bulunan nehrin yatağı değişecek

Kastamonu'nun Hanönü ilçesindeki Gökırmak nehrinde bakır rezervi bulunması, söz konusu nehrin yatağının değişmesine neden olurken yapılacak tünellerle de suyun başka bir alana alınması sağlanacak.

 İlçede başlatılan Bakır Madeni Derivasyon Projesi kapsamındaki araştırmalar sonrasında Gökırmak nehrinde bakır rezervi tespit edildi. Gökırmak'ın bu nedenle yatağının değiştirilmesi, nehir suyunun ise tünellerle başka bir alandan geçirilmesi planlanıyor.

Yaklaşık 70 bin metrede yapılan sondaj çalışmalarının ardından 24,5 milyon tona yakın görünür bakır rezervinin bulunduğu tahmin edilen alanda nehrin taşınması için özel bir firma tarafından 700 metre uzunluğunda, 7,5 metre çapında iki ayrı tünel açılması için çalışma başlatıldı.

Maden Direktörü Yusuf Tuncel, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlayacak bu yatırımın kısa sürede faaliyete geçeceğini ve proje kapsamında da 43 haftadır çalışma sürdürdüklerini anlattı.

Bakır madeninin yapılacak çalışmalar sonrasında 2017 yılında üretime geçmesinin hedeflendiğini ifade eden Tuncel, "Gökırmak nehrinin bir bölümünde ırmak yatağında bakır madeni rezervinin olduğu tespit edildi. Bu rezervin alınması için de nehir yatağının değiştirilmesi gerekiyor. Gökırmak nehri 700 metre uzunluğunda 7,5 metre çapında iki tünelle başka bir alana alınacak. Bu kapsamda çalışmalar devam ediyor. Ayrıca çevre ve doğaya zarar vermeden bu çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.

Çalışmalar kapsamında 584 metre uzunluğunda açılan tünelin yapım işleminin tamamlanması için çaba sarf ettiklerini dile getiren Tuncel, söz konusu iş için 417 çalışan sayısına ulaştıklarını kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.