Kastamonu

Şerife Bacı ve Tüm Şehitlerimizi Anma İstiklal Yolu Yürüyüşü

12:39 18 Şubat 2017
Şerife Bacı ve Tüm Şehitlerimizi Anma İstiklal Yolu Yürüyüşü

Kurtuluş Savaşı'nda cepheye silah ve erzak taşınan İstiklal Yolu'nun Kastamonu-İnebolu bölümünde düzenlenen "Şerife Bacı ve Tüm Şehitlerimizi Anma İstiklal Yolu Yürüyüşü" başladı.

Kastamonu Valiliğince 12'ncisi düzenlenen yürüyüş öncesi İnebolu Limanı'nda tören düzenlendi.

Kaymakam Abdullah Atakan Atasoy, burada yaptığı konuşmada, Milli Mücadele döneminde gemilerle İnebolu'ya getirilen silah ve cephanenin Kastamonu üzerinden Ankara'ya ulaştırıldığı güzergahın "İstiklal Yolu" olarak tarihe geçtiğini söyledi.

Kayık ve kağnının iş birliğinde istiklale yüründüğünü dile getiren Atasoy, "Bu mucizenin kahramanlarından biri de elverişli bir liman olmamasına rağmen canla başla mühimmatı boşaltan İnebolulu denizcilerdir. İnebolu'nun yiğit evlatları kayık ile kağnının birleşmesi ile destansı zaferin mimarı olmuşlardır. Gösterdikleri başarı ve cesaretten dolayı da 1924 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından beyaz şeritli istiklal madalyası ile ödüllendirilmiştir." dedi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Ziver Kaplan da yürüyüşün 2008 yılından bu yana düzenli olarak gerçekleştirildiğini belirtti.

Etkinliğe Türkiye'nin dört bir yanından insanların katıldığını anlatan Kaplan, şöyle konuştu:

"Her yıl yüzlerce kişinin katıldığı bu yürüyüşün şu anki anlamının daha büyük olduğuna inanıyorum. Çünkü son yıllarda terör belası dediğimiz, ülkemizin birliğine yönelik tehditlere karşı canını, kanını feda eden şehitlerimiz adına yürümemiz gerçekten bu sene bizim için vefa borcuydu. 'Kurtuluşa giden yol' dedik, çünkü kağnılarla gelen cephanenin cepheye ulaştırılması ve Büyük Önder Atatürk'ün 'Gözüm Sakarya'da, Dumlupınar'da, kulağım İnebolu'da' demesi ile daha büyük anlam kazanmıştır. Bu nedenle kurtuluşa giden yolda birlikte yürümek, arkadaşları da beni de mutlu etti."

Konuşmaların ardından temsili olarak kayıklardaki cephanelerin sahile çıkartılması ve kağnıya yüklenmesi canlandırıldı.

Buradaki törenin ardından başlayan yürüyüş, İnebolu-Kastamonu arasındaki 95 kilometrelik "İstiklal Yolu"nda yapıldıktan sonra 21 Şubat Salı günü Kastamonu Cumhuriyet Meydanı'nda sona erecek.

Yürüyüşe katılan gruplar, geceleri İnebolu, Küre ve Seydiler ilçelerindeki kamp alanlarında kurulacak çadırlarda geçirecek.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.