Kastamonu

IFAD projesi Kastamonu'da da uygulanacak

14:38 26 Mayıs 2017
IFAD projesi Kastamonu'da da uygulanacak

Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı Uluslararası Kırsal Kalkınma Fonu (IFAD) ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının işbirliğinde planlanan 50 milyon dolarlık kırsal kalkınma projesinin uygulanacağı iller arasında Kastamonu'da bulunuyor.

BM ve Bakanlık yetkililerinden oluşan 20 kişilik heyet, projenin uygulanacağı 6 il arasında yer alan Kastamonu'da incelemelerde bulundu. İncelemelere IFAD'dan 6, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından 14 yetkili katıldı.

Kastamonu'nun İnebolu ilçesine bağlı Akgüney köyünü ziyaret eden heyette yer alan IFAD yetkilisi Danimarkalı Peter Froslev Christensen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin Mersin, Adana, Osmaniye, Bartın, Sinop ve Kastamonu illerini kapsayacağını söyledi.

IFAD olarak özellikle yoksul durumdaki üreticilerin üretimlerini desteklemeyi, pazarlara erişimlerini sağlamayı ve bu sayede gelir düzeylerini ve geçim kaynaklarını iyileştirmeyi hedeflediklerini anlatan Christensen, "Bu sayede diğer bölgelere göçü engellemeyi amaçlıyoruz. Göçü tersine çevirmek ve insanların köylerde, kırsal alanlarda kalmasını sağlamak için çalışıyoruz." dedi.

Bölgede yaptıkları incelemelerde iki temel problem tespit ettiklerine işaret eden Christensen, "Bunlardan biri pazara ulaşmak, diğeri de kredi almakta zorluk. Tüm bu sorunları çözebilmek için iki temel bileşen geliştirmeyi planlıyoruz." diye konuştu.

Proje kapsamında hayvancılık, ceviz, kestane, fındık gibi ürünler, sera üretiminin desteklenebileceğini bildiren Christensen, şöyle devam etti:

"Proje Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının işbirliğinde yürütülecek. Ancak henüz nihai karar verilmedi. Projeye IFAD'ın katkısı yaklaşık 41 milyon dolar civarında olacak. Proje bütçesinin 50 milyon dolar olması öngörülüyor. Proje 7-8 yıllık bir sürede uygulanacak. Bu 6 ilde küçük çiftçiler ve dağlık köylerde yaşayan kişilerle bir şeyler yapmaya çalışacağız. Proje kapsamında kadınların ve gençlerin sorunlarına ayrıca odaklanmayı planlıyoruz."

Christensen, IFAD heyetinin eylül ayında tekrar Kastamonu'ya geleceğini kaydetti.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.