Kayseri

Pancar çiftçisiydi lokum ihracatçısı oldu

11:11 31 Ağustos 2015
Pancar çiftçisiydi lokum ihracatçısı oldu

ORHAN CANBULATEL - Yozgat'ta uzun yıllar çiftçilikle uğraştıktan sonra ticarete atılarak işinin patronu olmayı başaran Mustafa Körkoca, Almanya ve Hollanda'nın ardından Somali'ye de lokum ihracatına başladı.

Körkoca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yozgat'ın Yenifakılı ilçesine bağlı Bektaşlı köyünde yaklaşık 15 yıl çiftçilikle uğraştığını ve ailesiyle şeker pancarı yetiştirdiğini anlattı. Daha sonra ticarete atılmaya karar verdiğini aktaran Körkoca, "Çiftçilikte uğraştığım dönemde doğal pancar şekeriyle lokum imal etmek aklımda vardı. Sonuçta şekerin hammaddesini de biz üretiyorduk ama lokum imalatı konusunda bilgim yoktu. 1997 yılında bir firmada çırak olarak işe başladım ve kendimi geliştirdim. 2013 yılından sonra kendi iş yerimi kurdum. Yurtdışında bir ortağım var" diye konuştu.

40 çeşit lokum ürettiklerini belirten Körkoca, "Günlük 1-1,5 ton lokum üretimimiz var. İç piyasanın yanı sıra ihracat yapıyoruz. Avrupa'da Almanya ve Hollanda'ya ihracat yapıyoruz. Afrika'da ise ilk ihracatımızı Somali'ye gerçekleştirdik, 5,6 ton lokum sattık. Bazı Afrika ülkelerine gönderdiğimiz numuneler de beğenildi. Kenya'dan da sipariş bekliyoruz" dedi.

Somali'ye "sade, güllü, susamlı ve meyveli lokum" ihraç ettiklerini dile getiren Körkoca, Almanya ve Hollanda'ya ise sade ve meyveli lokum ile cevizli şeker sucuğu sattıklarını kaydetti. 

Körkoca, ürünlerinin doğal pancar şekeri kullandıkları için Avrupa ülkelerinde tercih edildiğini vurgulayarak, yurtiçinde de Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine satış yaptıklarını söyledi.

Sektörlerinde glikoz şurubu kullanımının yaygın olduğuna dikkati çeken Körkoca, "Glikoz şurubu doğal şekere oranla ucuz. Glikoz şurubu kullanan firmaların maliyetleri daha düşük olduğu için ucuza mal satıyorlar. Biz ise az karla sağlıklı ürün imal etmeye çalışıyoruz. Karımız az da olsa doğal şeker kullanmaktan vazgeçmeyeceğiz" ifadelerini kullandı. 

Körkoca, bitkisel aromalı lokum üretimi üzerinde de Ar-Ge çalışmaları yaptıklarını sözlerine ekledi. 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.