Kayseri

Tüketiciler Birliği Başkanından "saadet zinciri" uyarısı

12:20 08 Ekim 2015
Tüketiciler Birliği Başkanından "saadet zinciri" uyarısı

HİKMET FARUK BAŞER - Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, halk tarafından "saadet zinciri" olarak bilinen yöntemle özellikle üniversite gençliğinin, "kısa sürede zengin olma" vaadiyle dolandırıldığını söyledi.

Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ortada bir ürün veya hizmet bulunmayan, tamamen para ile para kazanma metodu üzerine kurulan ve halk arasında "saadet zinciri" olarak bilinen dolandırıcılığın Türkiye'de her dönem farklı uygulamalarla gerçekleştirildiğini, son yıllarda ise bu yöntemin network ağı ve benzeri uygulamalarla yapıldığını belirtti.

Art niyetli kişilerin, kısa sürede ciddi paralar kazandırmayı vaat ederek katılımcıları yanlarına çektiğini anlatan Şahin, sistemde malın veya hizmetin olup olmamasının önemli olmadığına dikkati çekti.

Şahin, bu tür sistemlere dahil olan kişilerden altlarına yeni birilerinin eklenmesinin istendiğini, bu şekilde daha çok kazanç sağlanabileceği vurgusunun yapıldığını dile getirerek, şunları söyledi:

"Çok kısa süre içerisinde gerçekleşme ihtimali olmayan para kazanma vaatleri var. Birçok katılımcı çok kısa sürede zengin olma hayaliyle buraya hemen giriyor. Burada piramit sitemi var. Seni modern bir yere çağırıyorlar. Slaytla sunum yapıyorlar. Sunumda sisteme kayıt olabilmek için bir ürün almanız gerektiği belirtiliyor. Bunun yanında son modern araba gösterip bunu bu işten kazandıklarını söylüyorlar. Önceden bu sistemi bire bir yaparken artık netten satış yaparak da gerçekleştiriyorlar. İşe bir kişiyle başlıyorsunuz. Altınıza iki üye yapıyorsunuz. Onlar da aynı şekilde üyeler yaparak üyeler sürekli çoğalıyor. Buradaki dolandırıcıların kazancı giriş parası almak. Ne kadar çok kişi sisteme girerse sistemi kuran kişi o kadar fazla para kazanıyor."

- "Üniversite gençliği bu tuzağa çabuk düşüyor"

Sistemde ikna kabiliyetinin önemli olduğunu belirten Şahin, bunun için genç güzel kadınlar ve yakışıklı erkeklerin tercih edildiğini söyledi.

Üniversite öğrenimlerini daha iyi koşullarda geçirmek isteyen öğrencilerin sisteme daha kolay dahil edildiğine dikkati çeken Şahin, şöyle dedi:

"Üniversite gençliği ailesinden gelen paraya mahkum olduğu için ekstra para kazanma hayaliyle yaşıyor. Kısa sürede ciddi para kazanmak, üniversite ortamında güzel yaşamak, kendisine ait bir araçla üniversiteye gidip gelme isteği onları bu tuzağa çok çabuk düşürüyor. Özellikle çocukları üniversitede okuyan ailelere bu uyarıyı yapmak lazım. Çocuklarınıza bu konu da bir uyarıda bulunun. Asla bu tuzaklara düşmesinler. Çocuklarına birilerinin hizmetini yaptırmasınlar ve onları birilerinin oyuncağı haline getirmesinler. Çünkü böyle bir gerçeklik yok. Burada para kazanan üstteki birkaç kişidir. Aşağıdakilerin tamamı kullanılır."

Şahin, uygulamanın yasak olduğunu ve şikayet olması durumunda bu eylemlerin engellenebildiğini vurgulayarak, "Bununla ilgili 28 Mayıs 2014 yılında Tüketici Kanunu yürürlüğe girdi. Kanunda 'Piramit satış yöntemi kesinlikle yasaktır' dendi. Tüketicilerin dikkat etmesi gereken bir durum var. Eğer bedel karşılığı bir sisteme üye oluyorlarsa ve bir bedel karşılığı oradan mal almak şartı getiriliyorsa bu kanunen yasaktır. Anında adli kuruluşlara başvursunlar, bu işi yapanların yakalanmasına yardımcı olsunlar" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.