Kayseri

Kırsalda kullanılan yakıtlar için KOAH uyarısı

13:43 18 Kasım 2015
Kırsalda kullanılan yakıtlar için KOAH uyarısı

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İnci Gülmez, sigaranın yanı sıra ısınma ve pişirme amaçlı tezek ve çalı çırpı yakılmasıyla çıkan zararlı gazların Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'na (KOAH) neden olduğunu bildirdi. 

Gülmez, Dünya KOAH günü dolayısıyla ERÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nde düzenlediği basın toplantısında, KOAH'ın önemli sağlık problemlerinin başında geldiğini, 40 yaşın üstündeki her 5 kişiden birinde bu hastalığın görüldüğünü söyledi.

KOAH'a yol açan en önemli nedenlerden birinin sigara olduğuna dikkati çeken Gülmez, şunlara dikkati çekti:

"Sigara herkes tarafından bilinen ancak önüne geçilemeyen bir neden. Sigara ve özellikle kırsal bölgelerde pişirme ve ısınma amaçlı kullanılan tezek, çalı çırpı, gazel gibi biyolojik yakıtların yanması sonucu açığa çıkan zararlı gazlar da KOAH hastalığına neden oluyor. Bu da maalesef insanlar tarafından çok fazla bilinmiyor ve dikkat edilmiyor. Türkiye'nin gerçeği. Köylerimizde tandırlarda pişirme veya evlerde ısınma amaçlı bu yakıtlar bilinçsiz şekilde kullanılıyor. Bunların önüne geçilmesi gerekiyor."

KOAH hastalarında başka rahatsızlıklar da ortaya çıkabildiğini ifade eden Gülmez, şu bilgileri aktardı:

"KOAH hastalarının akciğer kanserine yakalanma riski çok daha yüksek. Bu hastalarda koroner arter hastalığı gelişiyor ve kalp krizi geçirme ihtimali daha yüksek oluyor. KOAH'lı hastalarda bir takım hormonal değişikliklerle kas gücünde kayıplar görülüyor. Kas gücü kaybıyla nefes darlığı, hareketsizlik ortaya çıkıyor. Bu da sosyal izolasyonlara, depresyona neden oluyor. Depresyonla da KOAH alevlenmesi daha fazla görülüyor." 

Gülmez, KOAH'ın önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirterek erken tanı ve sigaradan uzak durulmasının önemine işaret etti.

Türkiye'de KOAH görülme sıklığının Avrupa'ya göre yüksek olduğunu dile getiren Gülmez, ülkede 40 yaşın üstünde KOAH görülme sıklığının yüzde 19,1 olmasına rağmen Amerika'da bu oranın yüzde 4, pasifik ülkelerinde ise yüzde 2-6 olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Gülmez, kronik öksürük ve balgam çıkarma, nefes darlığının bu hastalığın habercisi olabileceğini, böyle bir durumda "üfleme testi" yaptırılması gerektiğini bildirdi.

Dünya KOAH Günü dolayısıyla hastanede ücretsiz üfleme testi de yapıldı. 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.