Kayseri

Kayserili iş dünyası asgari ücrete verilen destekten memnun

11:55 01 Ocak 2016 1 Yorum Var
Kayserili iş dünyası asgari ücrete verilen destekten memnun

MUSA ÖZYÜREK - Hükümetin 1 Ocak'tan itibaren geçerli olacak asgari ücret artışına yüzde 40 destek vermesi, Kayseri'deki iş dünyası tarafından olumlu karşılandı.

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi (KOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üretimin zor ve meşakkatli bir iş olduğunu ve bu süreçte işverenin zaman zaman desteğe ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Asgari ücretin Türkiye'nin gündemini en fazla meşgul eden konuların başında geldiğini ve bunun da hem işveren hem de hükümet kanadının isteği doğrultusunda çözülmüş olmasından dolayı memnun olduklarını belirten Nursaçan, şunları kaydetti:

"Bin 300 liralık asgari ücret fiyatında 110 lira gibi bir destek küçümsenecek bir rakam değil. Hükümet yetkilileri iş dünyasının hassasiyetine saygı duydu, bundan dolayı teşekkür ediyoruz. Elbette iş dünyası daha fazla beklenti içindeydi ama bugün 1 her zaman sıfırdan iyidir. 110 liralık destek de sanayicimizi, iş dünyamızı bir nebze de olsun rahatlatacak buna inanıyoruz. İş dünyası olarak yeni asgari ücretin altından da kalkacağımızı düşünüyoruz."

Nursaçan, 2015 yılının seçimlerle geçtiğini ve 2016'nın ekonomi açısından daha verimli bir yıl olacağına inandıklarını dile getirerek, Türkiye'nin büyüyen bir ekonomi içinde olmasını temenni ettiklerini vurguladı.

Artık Türkiye'nin asıl gündemi olan üretim, ekonomi, ihracat gibi konulara ağırlık verilmesi gerektiğini kaydeden Nursaçan, "Gerek muhalefet gerekse iktidar partisinden iş dünyasının içinde olmalarını, asgari ücrette olduğu gibi diğer sorunlara da en iyi çözümü bulacak projelerin geliştirilmesini bekliyoruz" dedi.

- "İş dünyası kazançlı çıkacaktır"

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Mahmut Hiçyılmaz da asgari ücretin bin 300 liraya çıkarılmasının iş dünyası üzerine bir yük getirmesine rağmen iç piyasayı canlandıracağına inandıklarına işaret etti.

İş dünyası olarak artış oranındaki farkı yarı yarıya paylaşmayı beklediklerini ancak hükümet kanadından yüzde 40'lık bir desteğin geldiğini kaydeden Hiçyılmaz, şöyle konuştu:

"İş dünyası olarak işçilerimizin asgari ücretinin arttırılması noktasında hiçbir sıkıntımız yok. Bin 300 lira elbette olması gerekir. Çünkü onlar da ev geçindiriyor. Artışın adilane bir şekilde paylaşımı noktasında gayretlerimiz olmuştu. Ancak hükümet yüzde 40 şekilde katılım yapacağını söyledi. Bunun iş dünyasına sıkıntı vermemesini ümit ediyorum. Ürettiğimiz malları özellikle yurtdışına satma bakımından rekabetçi bir ortam içeresinde olmamız gerekiyor. Bugün 200’e yakın ülkeyle rekabet ediyoruz. İşçiye verilecek zam ekonomiyi canlandıracaktır. Verilen para iç piyasada harcanacak, para dolaşımı sağlanmış olacak. Bu da üretimin artmasını sağlayacaktır. Piyasaya daha fazla para girdikçe hareket de o kadar artacak. İş dünyasının bundan kazançlı çıkacağını düşünüyorum."

Hiçyılmaz, üreticilerin diğer ülkelerle rekabet edebilmesi için istihdam üzerindeki yüklerin daha da hafifletilmesi gerektiğine inandıklarını sözlerine ekledi.

- "Hükümet işverenin yanında olduğunu gösterdi"

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Kayseri Şube Başkanı Nedim Olgunharputlu da iş dünyasının beklentisinin eşit paylaşımdan yana olduğunu ancak verilen desteği de hiçbir zaman küçümsemediklerini söyledi.

Hükümetin sağladığı katkıyla işverenin yanında olduğunu gösterdiğini belirten Olgunharputlu, "Hükümet, en azından 'ben yaptım oldu mantığıyla değil, bu ülkede birlikte yaşıyorsak paydaşız, maliyetlerin bir kısmını biz karşılayalım bir kısmını da siz karşılayın' mantığıyla hareket ettiğini gösterdi. Sadece yükü bir tarafa yüklemedi. Bundan önce olduğu gibi hükümet paylaşımcı mantığını, işverenin yanında olduğunu gösterdi. Bizim beklentimiz daha yüksekti, daha fazla katkı sağlasa daha çok sevinirdik ama verilen desteği de yeterli görüyoruz" diye konuştu.

Sadece asgari ücret değil, asgari ücretin üzerinde fiyatla çalışanların aldıkları net ücretlerde de artış olacağına dikkati çeken Olgunharputlu, ücret artışlarının piyasaya canlılık katacağına inandıklarını vurguladı.

Olgunharputlu, bu canlılığın enflasyona dönüşmemesi için de dikkatli olunması gerektiğini ifade ederek, "İşçi kardeşlerimiz maaş farkının tamamını bir anda tüketime yönlendirirse arz talep arasında dengesizlik olabilir. Çok fazla artan tüketim karşılanmazsa bu enflasyona dönüşür. Biz talebi karşılamak için arzı elimizden geldiğince hızlı artırmaya çalışırız ama yine de kontrolü elden bırakmamak lazım" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

1 Yorum Var
  • okaan 8 yıl önce Şikayet Et
    tabi memlun olacaksiniz
    Cevapla İlk beğenen sen ol
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.