Kayseri

Savaşın çocukları, kendi müfredatlarıyla eğitim görüyor

12:07 16 Mayıs 2016
Savaşın çocukları, kendi müfredatlarıyla eğitim görüyor

MÜZAHİM ZAHİD TÜZÜN - Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak aileleriyle Kayseri'ye yerleşen okul çağına gelmiş yaklaşık 9 bin Suriyeli çocuktan bin 850'sine, geçici eğitim merkezlerinde kendi müfredatlarına göre eğitim veriliyor.

Suriyeli çocuklar, çatışma ve hava saldırıları yüzünden yarım bıraktıkları veya hiç başlayamadıkları okuma hayallerine, sığındıkları Türkiye'de kavuşuyor.

Kayseri'de okul çağına gelmiş yaklaşık 9 bin Suriyeli çocuktan bin 850'si, geçici eğitim merkezlerinde kendi müfredatlarına göre, 2 bin 500'ü ise devlet okullarında karma eğitim görüyor.

Geçici eğitim merkezlerinde, sığınmacılara matematik, fizik, kimya ve biyoloji gibi dersler 80 Suriyeli öğretmen tarafından Arapça olarak, Türkçe dersi ise 12 Türk öğretmen tarafından veriliyor.

-4 bin 350 Suriyeli öğrenciye eğitim imkanı sunuldu

İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz Çandıroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4 bin 350 Suriyeli öğrenciye eğitim öğretim imkanı sunduklarını söyledi.

Suriyeli çocukların kente uyum sağlayabilmesinde eğitim öğretimin oldukça önemli olduğunu vurgulayan Çandıroğlu, "İlimizde 3 geçici eğitim merkezi var. Bu merkezlerde, Suriyeli öğrenciler, kendi müfredatına göre kendi öğretmenleriyle eğitim öğretim görüyor. Bu merkezlerle, sadece mekanı ve eğitim öğretim ortamını vermiş oluyoruz. İdaresine de kısmi katkımız var ama eğitim öğretimle ilgili bütün süreci kendileri takip ediyorlar. Kendi müfredatlarına göre eğitim veriyorlar." şeklinde konuştu.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü Suriyeli öğrenciler koordinatörü Ali Erdoğan ise Suriyelilerin 2014 yılından itibaren Kayseri’ye yoğun olarak gelmeye başladığını, bunun üzerine kurum olarak bu ailelerin çocuklarının eğitimi için okullaşmaya başladıklarını söyledi.

Suriyeli öğrencilere gereken desteği sağlamak için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini dile getiren Erdoğan, bu çocukları bir yabancı olarak değil, kendi evlatları gibi gördüklerini aktardı.

- Detaylı bir ön hazırlık yapıldı

Erdoğan, eğitim merkezlerini açabilmek için detaylı bir ön hazırlık yaptıklarını anlatarak, şunları kaydetti:

"Milli Eğitim Bakanlığı yazılar ve genelgelerle neler yapılması gerektiğini planladı. Bizler de 2014 yılından itibaren geçici eğitim merkezleri açmaya başladık. Yani, Suriyeli öğrenciler ve öğretmenlerle okullaşmaya başladık. Şu an için Hürriyet, Eskişehir Bağları ve Argıncık bölgelerinde 3 geçici eğitim merkezimiz ve bunlara bağlı 3 şubemizle yaklaşık bin 850 öğrenciye, 80 Suriyeli, 12 Türk öğretmenimizle eğitim veriyoruz."

Suriyeli öğrencilere, ilkokul birinci sınıftan lise son sınıfa kadar eğitim verdiklerinin altını çizen Erdoğan, "Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulunun yayınlamış olduğu haftalık çizelgeye göre, dersler işlenmektedir." dedi.

Suriyeli çocukların eğitimine oldukça önem verdiklerini dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

"Kayseri'de okul çağına gelmiş yaklaşık 9 bin Suriyeli çocuk var. Hedefimiz bu çocukların hepsini eğitim öğretime kazandırmak. Şu an devlet okullarımızdaki Suriyeli çocuklarla beraber 4 bin 350 öğrencimiz var. İlkokul ve ortaokul çağındaki çocukların yaklaşık yüzde 70'ini okullarımıza kaydettik ama lise çağındaki çocukların okullaşma oranı yüzde 15 civarında. Bunun nedeni ise yaşadıkları maddi sıkıntılardan dolayı ailelerine destek olmak zorunda kalmaları. İnşallah bunun için de bir çalışma yaparak önüne geçebiliriz."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.