Kayseri

"Kedi ve köpeklerde kanser vakaları artıyor"

11:35 23 Eylül 2016
"Kedi ve köpeklerde kanser vakaları artıyor"

ORHAN CANBULATEL - "Pet hayvanı" olarak adlandırılan evcil kedi ve köpekler arasında kanser vakalarının artış gösterdiği bildirildi.Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Veteriner Fakültesi Eğitim Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ali Cesur Onmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda beklenenin aksine evcil kedi ve köpek gibi pet hayvanlarında yaşlılığa bağlı kanser vakalarında önemli artış gözlendiğini söyledi.

Bu oranın 10 yaş üzeri köpeklerde yüzde 45, kedilerde ise yüzde 35 civarında olduğuna dikkati çeken Onmaz, şöyle devam etti:

"İnsan hekimliğinde cerrahinin yanı sıra ışın tedavisi (radyoterapi) kansere karşı kullanılan önemli primer (birincil) tedavi metotlarından birisidir. Bu metodun veteriner hekimlikte de kullanılması son yıllarda elzem hale gelmiştir. Radyoterapi cerrahi tedavi gibi lokal bir tedavi formudur ve tümör için kesin ve etkili bir tedavi şeklidir. Özellikle tamamen uzaklaştırılamayan kanser vakalarında sıklıkla başvurulan bir metottur. Kısa bir narkoz altında diğer sağlıklı dokulara zarar vermeden uygun doz ve pozisyonda güvenle uygulanabilmektedir."

Onmaz, tümörün tamamen ya da kısmen uzaklaştırılmasını veya baskılanmasını hedefleyen cerrahi metotların yanı sıra, lenf bezi tümörleri ve lösemi gibi sistemik kanser hastalıklarında kemoterapinin de oldukça sık başvurulan tedavi metotlardan biri olduğuna dikkati çekerek, özellikle kemik ve tiroid tümörleri gibi yüksek metastaz riski bulunan vakalarda kemoterapinin kaçınılmaz olduğunu kaydetti.

Modern tümör tedavisinin ise cerrahi, radyoterapi, kemoterapi ve yeni metotları içine alan kapsamlı bir terapi yöntemi olduğunu dile getiren Onmaz, bu tedavi kombinasyonunun hayvanlarda yüksek yaşam kalitesi ile en uzun yaşam süresini amaçladığını kaydetti.

Doç. Dr. Ali Cesur Onmaz, hayvan hastanesinde kurulması planlanan onkoloji ve radyoterapi merkezi için de çalışmalara başladıklarını belirterek, bu çerçevede yurt dışında doktora yapacak Almanca ve İngilizce bilen araştırmacılara çağrıda bulunduklarını sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETÄ°KETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.