Kayseri

"Ombudsman Kayserililer ile Buluşuyor" programı

17:54 07 Åžubat 2018
"Ombudsman Kayserililer ile Buluşuyor" programı

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, "Devletin hizmetlerinde hizmeti alan insanımızın memnun olabileceği tutum ve davranışları geliştirmekte katkıda bulunabiliyorsak, bir denetim kurumu olarak idarenin şeffaflaşması konusunda bir katkımız oluyorsa insanımızın hak arama kültürüne katkıda bulunabiliyorsak kendimizi memnun ve mutlu hissediyoruz." dedi.

Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından Gültepe Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Ombudsman Kayserililer ile Buluşuyor" programında konuşan Malkoç, Türkiye'nin son dönemde her alanda önemli mesafeler aldığını, bunların bir kısmında 2010 yılında yapılan anayasa değişikliğinin etkili olduğunu belirtti.

Kurumlarının da 2010'daki anayasa değişikliği neticesinde ortaya çıktığını aktaran Malkoç, şunları kaydetti:

"Yapılan değişikliklerden bir tanesi Kamu Denetçiliği Kurumu, vatandaşların şikayetlerini dinlemek üzere Anayasanın 74'üncü maddesinde yer aldı. Diğer önemli müesseselerden biri de Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkının tanınması. Özellikle 2010'dan sonra benzer müesseseler çoğaldı. Hak arama kültürü ve hak arama yolları genişletildi. İşte biz kurum olarak 5 yıldan beri faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Bu çalışmaları bu gayretleri tüm Türkiye sathına taşımaya çalışıyoruz çünkü kurumumuz yeni bir kurum olduğu için yeterince tanınmıyor. Ben ve denetçi arkadaşlarım 2016 yılının sonunda TBMM'de yemin ederek göreve başladık ve 2017'de kurumumuzu tanıtmak için önemli bir çaba gösterdik. Bunun neticesinde tanınma oranımız yüzde 30'lara çıktı."

- "Vatandaşlar tarafından çok sevilen bir kurumuz"

Kurum olarak Türkiye'de kamu hizmetlerinin kalitesinin artırılmasına katkı verebilmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Malkoç, "Devletin hizmetlerinde hizmeti alan insanımızın memnun olabileceği tutum ve davranışları geliştirmekte katkıda bulunabiliyorsak, bir denetim kurumu olarak idarenin şeffaflaşması konusunda bir katkımız oluyorsa, insanımızın hak arama kültürüne katkıda bulunabiliyorsak kendimizi memnun ve mutlu hissediyoruz. Denetimin olmadığı yerde keyfilik vardır, keyfiliğin olduğu yerde suistimal vardır. İdareye bürokrasiye karşı denetim gibi soğuk bir işlevimiz varsa da vatandaşlar tarafından çok sevilen bir kurumuz. Çünkü halkın avukatıyız, onların derdini dinleyen bir kurumuz." diye konuştu.

Bütün unsurlarıyla Türk milletinin bin yıldır bu coğrafyada olduğunu ve her türlü zorluğa millet olarak göğüs gerildiğini vurgulayan Malkoç, şöyle devam etti:

"Türkiye, çok çetin bir coğrafyada. Biz, bin yıldan beri bu coğrafyadayız. Bütün unsurlarıyla kaynaşmış, millet olmuşuz. Ne badireler gördük, ne sıkıntılar yaşadık, ne zorluklar atlattık ama hepsinin üstesinden gelerek bu coğrafyayı vatan edindik. En son 15 Temmuz'da olağanüstü sinsi ve art niyetli bir operasyonla karşı karşıya kaldık. Olay çok büyüktü, vahimdi ve dost, müttefik bildiğimiz kurum, kuruluş ve devletler tarafından da organize edildi ancak Sayın Cumhurbaşkanımız basireti, dirayeti, feraseti, kararlılığı ve tecrübesiyle insanımızı sokağa çağırdı ve kahraman milletimiz eşkıyalara 'dur' dedi, anayasayı, hukuku savundu. Bununla iftihar ediyoruz."

- "Batı bu yapıyı bizden örnek almıştır"

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şükrü Karatepe de hukuk devletinde idarenin denetlenmesinin zorunlu olduğunu, eğer bir ülke anayasasında kendisini demokratik hukuk devleti olarak tarif ediyorsa orada idarenin yapmış olduğu eylem ve işlemlerin yargı denetimine tabi tutulması gerektiğini belirtti.

Kamu Denetçiliği Kurumu anlayışını Batı'nın Türkiye'den örnek aldığını dile getiren Karatepe, "Benim tezlerimden biri, Osmanlı siyasi müesseseleridir. Klasik dönemi çok iyi bilirim. Daha Avrupa'nın hiçbir yerinde yokken bizde Divan-ı Mezalimler vardı. Buradaki mezalim, zulmün çoğuludur yani zulümler divanı, zulümler mahkemesi vardı. Vatandaş, devletin muamelelerinden, idarenin muamelelerinden tatmin olmazsa adaletin sağlandığı konusunda eğer şüphesi olursa o mahkemeye gidiyordu. Bizim medeniyetimizde adaletin çok yüksek bir yeri vardır. Her şeyin ölçüsü adalettir. Dolayısıyla Batı bu yapıyı bizden örnek almıştır." şeklinde konuştu.

Ombudsmanlığın önemli bir müessese olduğunu vurgulayan Karatepe, şunları kaydetti:

"Yargı, üstünlüğü gereği idare iş yapacak, muamele yapacak, bunlarla ilgili olarak vatandaşların hak, menfaatleri ihlal edilirse, hak ve menfaati ihlal edilen insanlar başvuracaklar ve adil bir şekilde sorunlarının çözülmesini isteyecekler. Şüphesiz yargı yolu en üst yoldur, demokratik bir devlette mahkemelerin üstünde bir makam söz konusu değildir. En üst makam yargıdır. En son sözü hakim söyler. Bütün gelişmiş demokratik ülkelerde yargı yoluna başvurmadan ortada bulunan, bir tarafta vatandaş, diğer tarafta idare bunların ikisini ortada dostane buluşturan, mantıklı bir karara varan ve bu kararı da öneren Kamu Denetçiliği Kurumu, ahlaki, insani, merhamet yönü olan bir müessesedir. Bu yönüyle millet devlet barışmasına, millet idare barışmasına, uzlaşmasına hizmet eden bir kurumdur."

YORUMLAR

ETÄ°KETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.