Kayseri

"Güney Amerikalı" tukan kuşu yeni evine alışıyor

11:11 27 Åžubat 2018
"Güney Amerikalı" tukan kuÅŸu yeni evine alışıyor

ERGÜN HAKTANIYAN - İran'dan Türkiye'ye kaçak yollarla getirilen ve dünyanın en pahalı kuşları arasında yer alan Güney Amerika'nın tropikal ormanlarında yaşayan "tukan" cinsi kuş, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi'ndeki yeni evine alışmaya çalışıyor.

Piyasa değeri yaklaşık 25 bin lira olan "tukan" kuşu, Erzincan'ın Tercan ilçesindeki kontrol noktasında yaklaşık 4 gün önce ele geçirilmişti.

Ortalama 20 yıl ömre sahip, gagası gövdesinden uzun kuş, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi'ndeki yeni yuvasında ziyaretçilerini bekleyecek.

Hayvanat bahçesi sorumlusu veteriner hekim Burhanettin Bacak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kırmızı gagalı tukan kuşunun, Erzincan Orman ve Su İşleri Bölge Müdürlüğü ile yapılan görüşmeler sonucu kendilerine teslim edildiğini söyledi.

Kuşun farklı kıta ve ülkelerden zor bir yolculukla Türkiye'ye getirildiğini tahmin ettiklerini belirten Bacak, şunları kaydetti:

"Burada 26 türde tropikal kuşumuz var. Bu türle birlikte bu sayı 27'ye yükseldi. Kuşumuza 10 günlük bir karantina süreci uygulayacağız. Daha sonra yuvasına alıp vatandaşlarımızın görmesi için sergileyeceğiz. Güney Amerika tropikal kuşu olduğu için tropikal meyvelerle, elma ve taneli meyvelerle besleme yapıyoruz. Gayet sağlıklı ve iyi bir kuş. Bu 10 günlük karantina sürecini, herhangi bir hastalığa maruz kalmış olma ihtimaline karşı uyguluyoruz. Diğer kuşlarımızın arasına almadan, varsa hastalığın diğer hayvanlarımıza bulaşmasını istemiyoruz. Kuşumuzun şekil olarak diğer kuşlarımızdan farklı bir özelliği var. Gagası uzun. Bizim buradaki kuşlarımızın gagası kısa. Tropikal kuşlarımız olarak papağan türümüz ve muhabbet kuşlarımız var. Kırmızı gagalı tukan kuşlarının en belirgin özelliği gagası. Cinsiyetleri bile gagalarından fark ediliyor. Erkeklerin uzun gagalı, dişilerin ise kısa gagalı olduğu biliniyor. Vatandaşlar mutlaka bu kuşa ilgi gösterecektir. Bundan sonra bu kuşumuz yeri burası olacak."

Bacak, kuşa eş bulabilmek için aynı türün bulunduğu diğer hayvanat bahçeleriyle iletişime geçeceklerini bildirdi.


YORUMLAR

ETÄ°KETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.