Kayseri

Kayserili çoban bulmuştu! Dünyada bir ilk

11:32 12 Mart 2019 1 Yorum Var
Kayserili çoban bulmuştu! Dünyada bir ilk

Kayseri'de bir çoban tarafından bulunan ve Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle gün yüzüne çıkartılan 7,5 milyon yıllık fosillerin yer aldığı sergi açıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, "Bulunan fillerin bir kısmı dünya literatüründe ilk kez görülen ve bu denli iyi korunmuş örnekler olarak gösteriliyor" dedi

"Kayseri'nin tarih öncesi filleri" sergisinde yer alan ve geç miyosen döneme ait yaklaşık 7,5 milyon yıl öncesiyle tarihlendirilen fosiller arasında filler, 3 toynaklı atlar, zürafalar, boynuzlugiller ve gergedanlara ait kalıntılar yer alıyor.

AA'nın haberine göre Büyükşehir Belediyesi sergi salonunda düzenlenen açılışta konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, sergiyle geçmişin izlerinin geleceğe taşındığını söyledi.

Başkan Çelik, Yamula Barajı civarında yaşayan bir keçi çobanı tarafından geçen yıl arazide bulunan devasa boyutlardaki kemiklerin ilk kez gün yüzüne çıkarıldığını belirtti.

Kayseri'nin zenginliklerini tanıtmak ve yeni zenginlikler ortaya çıkarmak için sadece yer üstünde değil yer altında da çalışmalar yapıldığını ifade eden Başkan Çelik, şunları kaydetti:

"Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan izin alarak çıkartılan ve antropolojik değeri olan hayvan fosillerinin araştırılması ve gün yüzüne çıkarılmasıyla ilgili protokoller yaptık. Amacımız bu çalışmaların çok daha hızlı yapılmasıydı. Bunu da başardığımızı söyleyebilirim. ÇEKÜL Vakfı ve Obruk Mağara Araştırma Grubu ile Kayseri'nin yer altı yapılarının envanterini çıkarmak için yaptığımız çalışmalar sırasında bulunan fosillerle ilgili kazı çalışmaları başladı. Bu kazı çalışmaları farklı sahalarda da devam etti. Taşhan bölgesinde bir keçi çobanımızın dikkati bizi çok farklı bir noktaya getirdi. Vatandaşımızın bize ulaşmasıyla iki değerli bilim insanımız ekipleriyle birlikte önemli kalıntılar buldu. Burada sergilenen fosiller yaklaşık 3 ay arazide süren kazı çalışmaları ve ardından 3 ay laboratuvarda yapılan çalışmaların ürünüdür. Taşhan ve Barsama bölgesinde bulunan, geç miyosen döneme ait olan ve yaklaşık 7,5 milyon yıl öncesiyle tarihlendirilen fosiller arasında filler, 3 toynaklı atlar, zürafalar, boynuzlugiller ve gergedanlar yer alıyor. Bulunan fillerin bir kısmı dünya literatüründe ilk kez görülen ve bu denli iyi korunmuş örnekler olarak gösteriliyor."

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okşan Başoğlu ise sergide yer alan bazı fosillerin dünyada tek örnek olduğunu belirterek, fosillerin çıkarılmasına destek veren Başkan Mustafa Çelik'e teşekkür etti.
Açılışının ardından davetliler sergide yer alan fosilleri inceledi.

YORUMLAR

1 Yorum Var
  • Mert 5 yıl önce Şikayet Et
    Yok 750 milyon yıllık!
    Cevapla
  • Malatya 5 yıl önce Şikayet Et
    Halen gülüyor ve alkışlıyorum
  • mustafa 5 yıl önce Şikayet Et
    nedense hep çobanlar buluyor böyle şeyleri bizim profösörlerimiz araştırmacılarımız ise koltuklarında oturuyorlar ne mutlu oçobana
    Cevapla
  • Gılgamış Türk 5 yıl önce Şikayet Et
    Bilim adamları çok daha fazlasını buluyor. Ama tesadüfen buluntular her zaman olur. Çünkü bu tarz fosillleri bulmak için çok uzun araştırma ve sondaj çalışması yapılması gerekir.
  • serkan 5 yıl önce Şikayet Et
    koptum :) ama çok doğru söylemişsiniz, profesörler, üniversiteler daha farklı şeylerle uğraşıyor, bildiniz siz onları.
  • gılgamış türk 5 yıl önce Şikayet Et
    muhteşem. emeği geçenlere teşekkürler
    Cevapla
  • Mehmet Olgun 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu fosiller yüzeye sızmış petrol içinde kalırsa fosil kömür oluşur.
    Cevapla
  • muzeciymiş 5 yıl önce Şikayet Et
    kemimlerin yanına sağına soluna altına destek koyun yaaa, kaç yıldır sağlam kamış , sizin elinizde 1 yılda kemikler toza döner
    Cevapla
  • mali 5 yıl önce Şikayet Et
    evet bu arkadaş doğru söylüyor bencede destek atın
Daha fazla yorum görüntüle
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.