Rum Yönetimi, doğalgazla ilgili yol haritasını açıkladı

Kıbrıs Rum Enerji, Ticaret Sanayi ve Turizm Bakanı Yorgos Lakkotripis, Afrodit olarak bilinen 12'inci parseldeki teyit sondajıyla başlayıp 2019 yılı sonunda doğalgaz ihraç edilmesiyle tamamlanacak sözde Rum MEB'indeki doğalgaz yataklarının değerlendirilmesiyle ilgili yol haritasını basına tanıttı.

Rum Yönetimi, doğalgazla ilgili yol haritasını açıkladı
Rum Yönetimi, doğalgazla ilgili yol haritasını açıkladı
GİRİŞ 07.06.2013 14:51 GÜNCELLEME 07.06.2013 14:51

Haberi, Doğalgazla İlgili Yol Haritası başlığıyla yayımlayan Alithia Gazetesi, Enerji Bakanı Lakkotripis'in, Noble Energy şirketinin 12'inci parselle ilgili tamamlanması beklenen değerlendirme programına da değindi.

12'inci parselde bugün başlayacak “A-2” (Afrodit 2) olarak adlandırılan teyit sondajının, sürecin tümünün bir parçasını teşkil ettiğini yazan gazete, çalışmaların 3-4 ay sürmesinin beklendiğini anımsattı.

ENSCO 5006 platformu tarafından yapılacak teyit sondajının, 5 bin 607 metreye kadar ineceğini kaydeden gazete, bahse konu noktada, denizin derinliğinin bin 731 metre olduğunu bildirdi.

Bakanın söylediklerine dayanarak, bunu, doğalgaz yatağının bağımsız şirketler tarafından yapılacak sertifikasyon sürecinin takip edeceğini kaydeden gazete, Lakkotripis'in, Noble Energy ve 12'inci parselde işbirliğinde bulunmakta olan diğer iki şirketle, sıvılaştırma terminaliyle ilgili müzakere çerçevesini ortaya koyacak olan karşılıklı anlayış memorandumu imzalanmasına ilişkin görüşmeler yapıldığını söylediğini aktardı.

Lakkotripis, Noble Energy şirketi ile sıvılaştırma terminalinin müzakere çerçevesini ortaya koyacak karşılıklı anlayış memorandumunun imzalanmasının, 2013 yılının son çeyreğinde tamamlanmasının beklendiğini de ifade etti. Müzakerenin, sıvılaştırma terminalinin ticari, ekonomik ve yasal yapısını şekillendireceğini dile getiren Lakkotripis, 12'inci parseldeki teyit sondajıyla alakalı olarak da, bir izleme grubu tayin edildiğini sözlerine ekledi.

Enerji Bakanlığı'nda gerçekleştirilen sunumda, Lakkotripis'in, tek yanlı olarak ilan edilen sözde Rum MEB'inin belirlenmesiyle ilgili tarihçeye kısaca değindiğini kaydeden gazete, Rum bakanın, Rum Yönetimi'nin 2003 yılında Mısır, 2007 yılında Lübnan, 2010 yılında da İsrail ile imzaladığı anlaşmaları anımsattığını iletti.

Lakkotripis'in sunumunda, 12 numaralı parsel dışındaki diğer parseller için çıkılan 2'inci tur izinlere de değindiğini belirten gazete, Rum bakana dayanarak, 12'inci parselde şu an Noble Energy (yüzde 70), Delek Drilling (yüzde 15) ve Avner Oil Exploration (yüzde 15); 2, 3 ve 9 numaralı parsellerde ise Eni (yüzde 80) ve Kogas (yüzde 20) şirketlerinin işbirliği yapmakta olduğunu; 10 ve 11 numaralı parsellerde de Fransız Total şirketinin faaliyet göstereceğini anlattı.

Dönüm noktaları

Gazete, tek yanlı ilan edilen sözde Rum MEB'indeki doğalgaz yataklarının değerlendirilmesiyle ilgili yol haritasını çözümleyen Rum bakanın, basın mensuplarına aşağıdaki şu noktaları aktardığını belirtti:

“1- Sıvılaştırma Terminali projesiyle alakalı olarak, Noble Energy şirketiyle karşılıklı anlayış memorandumu ve anlaşma: Projeyle alakalı olarak, 2013 yılının 4'üncü çeyreğinde, müzakereler yapılması ve anlaşma imzalanması.

2- Noble Energy şirketinin 12'inci parselle ilgili değerlendirme programı: Şu an gelişme aşamasında bulunan sürecin, 2014 yılının 3'üncü çeyreğinde tamamlanması bekleniyor. Bugün başlayacak olan teyit sondajı, tüm değerlendirme sürecinin bir parçasıdır.

3- Sıvılaştırılmış doğalgazın satışına ilişkin anlaşmalar: Uzun vadelidir. 2014 yılının 3'üncü veya 4'üncü çeyreği.

4- Sıvılaştırma terminaliyle ilgili nihai yatırım kararı: 2015 yılının 3'üncü çeyreği.

5- 12'inci parseldeki ilk doğalgaz miktarlarının Kıbrıs'a gelişi: 2018 yılının 3'üncü çeyreği.

6- 12'inci parseldeki sıvılaştırılmış doğalgazın ilk ihracatının yapılması: 2019 yılının 3'üncü çeyreği.

7- Geriye kalan parsellerdeki olası hidrokarbon yatakları: İlk göstergeler 2014 yılı içerisinde…”

Sonraki adımlar

Gazeteye göre, Rum Yönetimi'nin doğalgaz sıvılaştırma terminali inşaatıyla ilgili atacağı adımlara değinen Rum bakan, tesisi biçimlendirecek olan ticari ve mülkiyet modeliyle ilgili karar alınması gerektiğini, aynı zamanda danışmanların işe alınması için programlama yapılması gerektiğini söyledi.

Simerini gazetesi ise “Havadar Adımlar… Enerji Bakanı Doğalgazla İlgili Planlamaları Açıkladı” başlığıyla yayımladığı haberinde, sıvılaştırılmış doğalgazın satışıyla ilgili anlaşmaların 2014 yılının 3'üncü veya 4'üncü çeyreğinde yapılacağını, sıvılaştırma terminaliyle ilgili nihai yatırım kararının da 2015 yılı ortasında alınacağını yazdı.

Haberde, Noble Energy şirketinin, 12'inci parseldeki teyit sondajına bugün başlayacağı da vurgulandı.

Politis gazetesi ise habere “Birçok Şey Bugün Başlayacak Olan Sondajın Göstereceği Gelişmeye Bağlı” başlığıyla yer verirken, Fileleftheros “Enerjiyle İlgili Yol Haritası-Teyit Sondajı Bugün Başlıyor, 2018'de Kendi Doğalgazımız, 2020'de de İhracat” başlıklı haberinde, Eni-Kogas ve Total şirketlerinin gerçekleştireceği sondajların 2014 yılı içerisinde başlayacağını haber verdi.

Platformun sabitlenmesiyle ilgili çalışmalar devam etti

Haberinin devamında, 12'inci parseldeki teyit sondajını yapacak platformun sabitlenmesiyle ilgili çalışmaların, İngiliz bayraklı “FD UNTOUCHABLE” isimli özel geminin de yardımıyla, dün geç saatlere kadar devam ettiğini kaydeden gazete, sondaj çalışmalarının bugün geç saatlerde başlamasının beklendiğini kaydetti.

Norveç gemisi çalışmalarına devam ediyor

Gazete ayrıca, Rum bayraklı “EDT Argonot” ve “Flying Enterprises” isimli gemilerin refakatinde, Rum Yönetimi hesabına araştırma yapan Singapur bayraklı “Ramform Sovereign” isimli Norveç sismoloji gemisi tarafından yapılan sismografik araştırmalarla ilgili çalışmaların dün de devam ettiğini haber verdi. Dün 12'inci parselde bulunan “Ramform Sovereign” gemisinin, 8 ve 9 numaralı parsellere de geçmesinin beklendiğini kaydeden gazete, geminin, Rum MEB'indeki yaklaşık 200 deniz mili alanı üç boyutlu şekilde taradığını ekledi.

Gazete, geminin geçen Salı akşamı geç saatlerde Türk gemileri tarafından taciz edildiğine dair iddiaların akabinde, başka bir olay yaşanmadığını da savundu. Doğalgaz konulu haberler, Haravgi gazetesinde ise “Doğalgazın Değerlendirilmesiyle İlgili Yol Haritası” başlığıyla yer aldı.

Bölgede gerilim yaşanması bekleniyor

Fileleftheros gazetesinde yer alan bir başka haberde ise, tek yanlı ilan edilen sözde Rum MEB'indeki “Türk tehditleriyle” alakalı olarak, bakanlıkların ve hükümetin olabildiğince iyi bir şekilde koordine olabilmesi için yarın Dışişleri, Savunma ve Enerji bakanlarının da katılacağı bir toplantı ayarlandığı kaydedildi.

Rum kesiminin faaliyetlerinin daha ileri bir şekilde koordine edilmesinin, geçen Salı akşamı geç saatlerde Rum MEB'inde yaşandığı iddia edilen olayın ardından gerekli görüldüğünü yazan gazete, Rum Dışişleri Bakanlığı'nın, Türklerin “yeni kışkırtıcı faaliyetiyle” ilgili BM nezdinde girişimlerde bulunduklarını, aynı zamanda AB'nin de konu hakkında bilgilendirildiğini belirtti.

Gazete, Bakanlar arasındaki toplantıda tüm verilerin ortaya konacağını ve yeni bir olay yaşanması durumunda, Rum kesiminin buna tepki gösterme şekillerinin gözden geçirileceğini kaydetti. Gazete, üç bakanlığın da, 12'inci parseldeki teyit sondajı ışığında, bölgede gerilim yaşanmasını beklediklerini belirtti.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Gazze'de toplu mezar dehşeti! Canlı canlı gömmüşler
Fuat Oktay duyurdu: 5 Türk devletinden ortak karar! En üst düzeye çıkartılıyor