KKTC 'Maraş' planı hazırlamış

KKTC, Rum yönetiminin kapalı Maraş'ın kendilerine iadesi talebine karşılık "Maraş" planı hazırladığı ortaya çıktı.

KKTC 'Maraş' planı hazırlamış
KKTC 'Maraş' planı hazırlamış
GİRİŞ 16.09.2013 18:35 GÜNCELLEME 16.09.2013 18:35

NTV'den Selim Sayarı'nın ulaştığı plan, Maraş'taki Rum mallarının hak sahiplerine verilmesini, yerel idarenin Gazimağusa Belediyesi'ne, güvenliğin ise KKTC polisine bağlanmasını öngörüyor.

KKTC, Kıbrıs sorununun çözümünde önemli bir yer tutan ve 39 yıldır kapalı tutulan Maraş bölgesi ile ilgili kapsamlı bir plan hazırladı.

Plan bir dönem Akdeniz'in önemli turzim merkezlerinden olan Maraş'taki Rum mallarının doğrudan hak sahiplerine verilmesini öngörüyor.

Bu çerçevede Maraş'ta taşınmaz malları bulunan Rumlar, KKTC'de kurulmuş olan Taşınmaz Mal Komisyonu'na başvurarak, kente geri dönebilecekler. Plana adanın güneyinden destek var.

Maraş'ta en büyük malvarlığına sahip Rum Lordos şirketler grubu başkanı Konstantinos Lordos, kentin kimin kontrolünde olacağıyla ilgilenmediklerini, kentte kendilerine ait malların iadesini istediklerini belirtti.

22 sayfalık plana göre, kentin yerel idaresi Gazimağusa Belediyesi'ne, güvenliğiyse KKTC polisine bağlanıyor.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'yla, planı hazırlayan eski başmüzakereci ve uluslararası hukukçu Kudret Özersay'ın gizlice Maraş'a giderek, incelemeler yaptığı ve alternatif Maraş planının geçen yıl nihai şeklini aldığı belirtiliyor.

Türk tarafı Maraş'ın kapsamlı bir çözümün parçası olduğunu vurguluyor.

Diplomatik gözlemciler, uygun koşulların oluşması halinde böyle bir planın uygulanbileceğini belirtiyorlar. Plan, Rum yönetiminin rızasına gerek kalmadan, uluslararası hukuka uygun şekilde yürülüğe konabilme özelliği de taşıyor.

KAYNAK: NTV
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kadıköy'de tur penaltılarla gitti! Fenerbahçe yarı finalin kapısından döndü
Belediye binasına asılan borç sonrası Şeyma Döğücü sessizliğini bozdu