"Görüşmeler anlaşmazlıkla başladı"

Kıbrıs'ta mutabık kalınan ortak açıklama metninin resmileşmesi sonrası Rum partilerinin tepkileri sonucu Rum gazeteleri, görüşmelerin anlaşmazlıkla başladığını ifade etti.

"Görüşmeler anlaşmazlıkla başladı"
"Görüşmeler anlaşmazlıkla başladı"
GİRİŞ 12.02.2014 14:40 GÜNCELLEME 12.02.2014 14:40

Kıbrıs Rum Kesimi'nin en çok satan gazetesi konumunda olan Fileleftheros haberini “Anlaşmazlıkla Başladılar... Eroğlu Ortak Açıklamayla İlgili Kendi Sürümünü Ortaya Koyarak Tepki Çekti... 8'inci Paragraf Boş Kaldı” başlığıyla manşete çekti. Gazete Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun dünkü ilk görüşmede, ortak açıklamaya kendi ‘tercümesini' getirerek her şeyin müzakere edilebilir olduğu tezini ortaya koyduğunu ancak Rum tarafının, bu ifadenin ‘taahhüdün gözden geçirilmesi olacağı' iddiasıyla tepki gösterdiğini, bunun üzerine Eroğlu'nun metne bağlılık belirttiğini yazdı. Ortak açıklama metninin 8'inci paragrafının tamamlanması sırasında da anlaşmazlık çıktığını belirten gazete, Cumhurbaşkanı'nın Özel Temsilcisi Özersay, Rum müzakereci Mavroyannis ve Atina ile Ankara'ya yapacakları seyahatlerle ilgili bu paragrafın metinde yer almadığını kaydetti. Gazete BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim'ın Özersay, Mavroyannis ve Atina ile Ankara'ya yapacakları ziyaretlere basına özel (metin dışı) açıklama yaptığını hatırlatarak Özersay ve Mavroyannis'in Cuma günü usulü görüşmek üzere bir araya gelmelerinin beklendiğini belirtti.

ÖZERSAY VE MAVROYANNİS'İN ATİNA VE ANKARA'YA GİDİŞ TARİHLERİNDE ANLAŞMAZLIK

İki taraf arasında, Özersay ile Mavroyannis'in anavatanlara gidiş zamanları konusunda da anlaşmazlık yaşandığını yazan gazete, Türk tarafının Atina ve Ankara seyahatlerinin, Özersay'ın başka başkentlere ziyaretlerini organize etmek maksadıyla gelecek hafta içerisinde gerçekleşmesini istediği yorumunu yaptı. Rum tarafının, başlıkların paralel görüşülmesini savunduğunu ancak Kıbrıs Türk tarafının buna karşı çıktığını, örneğin toprak meselesinin en son görüşüleceğine vurgu yaptığını kaydeden gazete, “Kıbrıs Rum tarafı başlıkların paralel müzakere edilmesini savunuyor. Bu tezi önceki gün Brüksel'de Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos ve Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da tekrarladı. Derviş Eroğlu bu usule itiraz ederek farklı bir yaklaşım istiyor. Dün ilk başta, aleni olarak da, geçmişte yaptığı önerilerin müzakere masasında bulunduğunu söyledi. Ortak açıklamanın net görüntüsünün ötesinde, prosedüre iki devletle ilgili malum tezlerini yüklediği anlamına geliyor. Toprak başlığının en son görüşüleceğini söyledi ve ‘bütün konular görüşüldükten sonra toprak da görüşülmeli. Bütün başlıklar görüşüldükten sonra harita ve toprak da gündeme gelebilir' ifadelerini kullandı.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Erdoğan talimatı verdi! TCG Anadolu'dan daha büyüğü tasarlanıyor
Türkiye, Irak, Katar ve BAE'nin imzaladığı tarihi anlaşmaya ilişkin ABD'den ilk açıklama!