Türkiye ve Yunanistan'a ayrıcalıklı statü

Bakan Özdil Nami'nin ayrıntılarını anlattığı federasyonda; tek bir uluslararası kimlik geçerli olacak, Türkiye ve Yunanistan'a ayrıcalık sağlanacak, KKTC feshedilmeyecek.

Türkiye ve Yunanistan'a ayrıcalıklı statü
Türkiye ve Yunanistan'a ayrıcalıklı statü
GİRİŞ 19.02.2014 10:29 GÜNCELLEME 19.02.2014 10:38
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Özdil Nami, iki ülke Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan ortak bildirinin göründüğünden daha fazla unsur içerdiğini söyledi. Söz konusu metnin ada için hazırlanacak çözüm planı için bir temel taşı olduğunu anlatan Nami, ortak bildiri ışığında hazırlanacak çözüm planının hususlarını ise özetle şöyle aktardı:

İKİ BÖLGELİ, İKİ TOPLUMLU DEVLET

Kıbrıs'ta siyasi eşitlik temelinde, iki bölgeli iki toplumlu bir federasyon kurulacak. Bu federasyonun içinde statüleri birbirine eşit, bir Kıbrıs Rum, bir de Kıbrıs Türk kurucu devleti olacak. Yeni devletin tek bir uluslararası kimliği olacak. Herkes hem federasyonun hem de iki kurucu devletten birinin iç vatandaşı olacak. Kurucu devletlerin kendi meclisleri, hükümetleri ve kabineleri olacak.

ELE GEÇİRME ENGELLENECEK

Geçmişte Kıbrıs Rum Kesimi'nin anayasal değişikliklerle ülkeyi ele geçirmesi bu kez engellenecek. Taraflardan hiçbiri birbirinin üzerinde otorite veya yasama yetkisi kullanamayacak. Bu Federal Devlet için de geçerli olacak. Federal Devletin yetkileri net çizgilerle belirlenecek. Savunma ve dışpolitika dışında kalan ve referanduma götürülecek kapsamlı çözüm planında ayrıca listelenmeyen konularla ilgili olarak her iki kurucu devlet de kendisinden sorumlu olacak. Eğitim, sağlık, çevre, kültür gibi konular bu hususlar arasında bulunuyor.

VİZESİZ GEÇİŞ SAĞLANACAK

Türkiye ve Yunanistan'a Annan Planı'nda da olduğu gibi ayrıcalıklı statü verilecek. Bu doğrultunda, Türkiye vatandaşlarının Kıbrıs Türk Devleti ile anlaşma imzalaması, ülkeye vizesiz olarak giriş yapabilmesi ve Türk işadamlarına gümrük uygulamasına dahil olmaması da sağlanacak.

SADECE AD DEĞİŞECEK

Anlaşmanın adanın her iki kesiminde referandum ile kabul edilmesiyle birlikte Güney'deki yapı "Kıbrıs Rum devleti", Kuzey'deki yapı ise "Kıbrıs Türk devleti" olarak bir isim değişikliği yapmış olacak. Kıbrıs Cumhuriyeti'nin uluslararası anlamdaki temsiliyetleri de federal hükümetin şemsiyesi altına girmiş olacak.

AB 'YE OTOMATİK ÜYELİK

Referandumun kabulüyle birlikte AB'ye ya da BM'ye yeni bir üyelik müraacatı yapılmayacak. "Kıbrıs Cumhuriyeti"nin adının ve yönetim sisteminin değiştiği ilgili kurumlara bildirilecek. Yeni isim büyük ihtimalle Birleşik Kıbrıs Federasyonu olacak.

KAYNAK: AKSAM.COM.TR
YORUMLAR 1
  • mehmet akif 10 yıl önce Şikayet Et
    BU BİR TUZAKTIR... nufusu az olan müslüman türkler , rumlar tarafından asimile edilecek ve türk toprakları talan edilecektir... kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti tam bağımsızlık yolunda mücadele etmeli eğer olmuyorsa kttc mecliz kararı ile ada türkiye cumhuriyeti ile birleşip ilhak edilmelidir...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Mansur Yavaş'ın seçim şarkısı ile PKK marşı arasında şoke eden benzerlik!
Uluslararası Adalet Divanı'ından kritik Gazze kararı!