Eroğlu'ndan Biden'e: Cezalandırıldığımız yeter

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının artık tüm iyi niyetli çabalarına rağmen cezalandırılmak, uluslararası hukuk dışında bırakılmak, insanlık dışı ambargolara maruz kalmak istemediğini söyledi.

Eroğlu'ndan Biden'e: Cezalandırıldığımız yeter
Eroğlu'ndan Biden'e: Cezalandırıldığımız yeter
GİRİŞ 22.05.2014 20:26 GÜNCELLEME 22.05.2014 20:26

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Cumhurbaşkanlığı Konutu'nda yaptığı görüşmenin ardından basına açıklamalarda bulundu. Eroğlu, Biden ile gerçekleştirdikleri görüşmenin yararlı geçtiğini ifade etti. ABD'nin Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinden biri ve bir süper güç olduğunu belirten Eroğlu, Kıbrıs konusunda da çok önemli bir rolünün bulunduğunu kaydederek, her rolün aynı zamanda sorumluluklar yüklediğinin bir gerçek ve aşikâr olduğuna dikkat çekti.

ABD Başkan Yardımcısı Biden'a yaptığı ziyaretten ötürü teşekkürlerini sunan Eroğlu, "ABD Başkanı Sayın Obama yönetiminin Kıbrıs'a ilgisi bizim için olumludur. Kıbrıs meselesinin Sayın Başkanın çözümlenmesi için çaba gösterilecekler gündeminde en ön sıralarda olması bizim açımızdan da yine iyi bir gelişme olarak değerlendirilmektedir. Bölgenin, iki toplumun eşitliği gözetildiği, taraflara eşit yakınlıkta durulduğu, iki toplumun çıkarları eşit oranda gözetildiği sürece yarar sağlayacağına inanıyoruz" dedi. Kıbrıs konusunun 50 yılı aşkın bir süredir BM Güvenlik Konseyi'nin gündeminde olduğuna dikkat çeken Eroğlu, "Bize göre bu konu artık BM Genel Sekreteri'nin, Güvenlik Konseyi'nin çözümlenmeyen sorunlar listesinden çıkmalıdır" diye konuştu.

"KIBRIS TÜRK HALKI ARTIK TÜM İYİ NİYETLİ ÇABALARINA RAĞMEN CEZALANDIRILMAK İSTEMİYOR"
Biden'ın görüşme sırasında ülkesinin bakış açılarını değerlendirdiğini, beklentilerini ifade ettiğini belirten Eroğlu şunları söyledi:
"Biz de kendilerine dünya, bölgemiz ve Kıbrıs'la ilgili vizyonumuzu anlattık. Kıbrıs Türk tarafının huzur, istikrar, refah, güvenlik, uluslararası işbirliğinden yana bir tutumu olduğunu net bir şekilde kendilerine ilettik. Kıbrıs konusunda çözüm zamanının geldiğini, hatta geçtiğini ifade ettik. Kıbrıs Türk halkının çözüm çabalarını, masaya koyduğu tutumu çok özlü bir şekilde izah ettik. Biz Kıbrıs'ta artık barışın hüküm sürmesini istiyoruz. Kıbrıs Türk halkı artık tüm iyi niyetli çabalarına, barış için ortaya çıkan tüm fırsatlara olumlu yanıt vermesine rağmen cezalandırılmak, uluslararası hukuk dışında bırakılmak, insanlık dışı ambargolara maruz kalmak istemiyor. Kıbrıs'ta var olan gerçekler dikkate alınarak bir anlaşma yapmak mümkündür. Bunca yıldır her şey konuşulmuştur. Esas olan niyettir, empati yapmaktır, bazı takıntılardan kurtulmaktır. Kıbrıs'ta varılacak anlaşma sadece bir tarafı değil iki tarafı da memnun etmelidir. İki taraf da maksimalist olmamalı, pozitif yakınlaşmalarla bir anlaşmanın getireceği faydaları düşünmelidir."

Türk tarafı olarak çözüm odaklı görüşmelerin yoğunlaştırılmasını, mümkün olan en kısa sürede iki halkın kuzey ve güneyde eş zamanlı yapılacak ayrı referandumlarla kararlarını vermelerini talep ettiklerini dile getiren Eroğlu, "Kıbrıs Türk tarafı halkımızla, siyasi partilerimizle, sivil toplum kuruluşlarımızla bir bütün olarak erken ve hakça bir çözüme odaklanmıştır. Bu yönde şahsıma ve ekibimize destek verilmekte, güven ifade edilmektedir" şeklinde konuştu.

"İKİ TARAFIN DA YARARINA OLACAK BİR ANLAŞMAYA İMZA KOYMAYA HAZIRIM"
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının seçilmiş lideri olarak sorumluluklarının bilincinde olduğunu belirterek, "Daha önceleri de ifade ettiğim üzere her iki tarafın da yararına olacak bir anlaşmaya imza koymaya hazırım" dedi.

Joe Biden'ın kendisini ve Rum lider Nikos Anastasiadis'i bir akşam yemeğinde bir araya getireceğini aktaran Eroğlu, "Sayın Biden Ada'ya varışında cebinde bir çözüm formülü olmadığını, çözümü Kıbrıslıların bulacağını açıkça belirtti. Bunun için bizlerin daha sık buluşmamızda, daha yoğun çaba harcamamızda ve birbirimize karşı samimi davranmamızda fayda vardır. Birbirimizi suçlayarak ya da köşeye sıkıştırarak bir yere varamayız" diye konuştu.
"Anastasiadis'in 15 günde bir görüşelim önerimize olumlu yanıt verdiğini öğrenmiş bulunuyorum" diyen

Eroğlu, sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı:
"Umarım daha da yoğun çalışma fırsatımız olur. Ben bu akşamki yemekli toplantıya ümitle ve yapıcı bir anlayışla katılacağım. Dilerim yararlı olur ve görüşme süreci çözüm odaklı olarak ivme kazanır. Tekrar Sayın Joe Biden'in şahsında Amerika Birleşik Devletleri'ne Kıbrıs Türk halkı adına çabaları ve bizimle temasları dolayısı ile teşekkür ediyorum. Umarım çabaları olumlu katkı sağlar ve kendilerini bir barış anlaşması için yeniden Kıbrıs'ta görürüz. İki anavatanın, bölgemizin, dünyanın, Kıbrıs'taki iki halkın buna ihtiyacı var."
Eroğlu, gazetecilerin sorusu üzerine görüşmede güven arttırıcı önlemlerin genel olarak gündeme geldiğini, Maraş konusunun ise konuşulmadığımı söyledi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
YRP Genel Başkan Danışmanı Mollaismailoğlu'ndan Cumhur İttifakı çağrısı!
Elektrik ve doğal gaz fiyatlarında nisanda değişiklik olmayacak