Cumhurbaşkanı Eroğlu: Umudumuz arttı

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, birinci hedeflerinin Kıbrıs'ta kapsamlı bir çözüme ulaşmak olduğunu vurgulayarak, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'la yaptıkları görüşmelerin çok olumlu geçtiğini, bir anlaşmaya varılacağı yönündeki umutlarını da artırdığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu: Umudumuz arttı
Cumhurbaşkanı Eroğlu: Umudumuz arttı
GİRİŞ 23.05.2014 09:08 GÜNCELLEME 23.05.2014 09:08


KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, kapsamlı çözüm yerine güven artırıcı önlemlerin tartışılmaya başlanması halinde, bunun yıllarca sürebileceğine dikkat çekti ve bu akşam Joe Biden'ın liderlerle yemek sonrası yaptığı ortak açıklamanın tarafları bağladığını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, güven artırıcı önlemlerden çok kapsamlı çözüme konsantre olmak gerektiğini belirterek, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ı, “çok anlayışlı, kendileriyle de birçok konuda hemfikir” diye tanımladı.

Eroğlu, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın ara bölgede liderler ve BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim'la biraraya geldiği yemeğin ardından, Cumhurbaşkanlığı'na dönüşünde, basına açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Joe Biden'la öğleden sonra Cumhurbaşkanlığı'ndaki görüşmeden sonra ara bölgede akşam yemeğinde biraraya geldiklerini kaydederek, bu yemekte Rum lider Anastasiadis ve müzakerecisiyle konuları tartışmak; Kıbrıs'ta yaşayabilir, kalıcı bir anlaşmaya ulaşmak için tarafların müzakereleri sıklaştırması ve sonuç alıcı çalışmaları devam ettirmesi düşüncesi taşıdıklarını anlattı.

“DAHA SIK MÜZAKERE AYLARDIR ORTAYA KOYDUĞUMUZ GÖRÜŞTÜ”

Biden'ın ziyaretiyle ilgili değerlendirmesinde, görüşmelerde ivmeyi artırıcı önerilerde bulunacağını söylediğini kaydeden Eroğlu, “Bugün tamamen bizden farklı düşünce içinde olmadığını gördük. Kıbrıs'ta ortak açıklamaya uygun şekilde müzakerelerin devam ettirilmesi; özellikle kalıcı bir anlaşmaya varabilmek, kapsamlı bir çözüme ulaşılabilmesi için müzakerelerin daha sık devam ettirilmesi bizim aylardan beri ortaya koyduğumuz görüştü” dedi.

“LİDERLER AYDA İKİ KEZ... GAÖ PAKETİMİZ VAR”

Bu akşam varılan mutabakata göre, liderlerin ayda iki kez görüşeceğine işaret eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, güven artırıcı önlemlerle ilgili çalışmalar yapılacağını zaten önceden taahhüt ettiklerini ve Kıbrıs Türk tarafının hazırladığı güven artırıcı öneriler paketi bulunduğunu, bunların müzakere masasında görüşüleceğini söyledi.

“BIDEN ÇOK ANLAYIŞLI, BİZİMLE BİRÇOK KONUDA HEMFİKİR”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, yemeğin çok samimi bir ortamda geçtiğini ve ABD Başkan Yardımcısı Biden'ın çok anlayışlı hareket ettiğini ve kendileriyle birçok konuda hemfikir olduğunu rahatlıkla söyleyebileceğini ifade etti.

Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafının BM Genel Sekreteri'nin devreye girerek bir yol haritası hazırlanmasını istediğini ancak Rum tarafının buna sıcak bakmadığını; kendilerinin ucu açık müzakereyi doğru bulmadıklarını anlattı.

“2015'E SARKARSA HALKTAN BU ANLAYIŞI BULABİLİR MİYİZ?”

“Kıbrıs Türk halkının da hiç bu kadar bir anlaşma arzusu içinde olmadığını; hiçbir zaman bu kadar kendi liderine destek verdiğinin görülmediğini” belirten Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Bu fırsatı bir anlaşmaya, bir çözüme dönüştürmemiz gerekir. Eğer müzakereler 2015'e sarkarsa, bu yaklaşımı, bu anlaşma anlayışını o günkü koşullarda tekrar bulabilir miyiz? Bunun tartışılması gerekir” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, halka doğruları söylemek gerektiğini vurgulayarak, kendilerinin yıllardır halka doğruları söylediklerini; Rum tarafının ise “Tüm göçmenler yerlerine dönecek” diye başlayarak olmayacak vaatlerde bulunduğunu, Rum halkının bazı konularda ikna edilmesinin zorluklarının yaşandığını söyledi.

“GAÖ'DEN ZİYADE KAPSAMLI ÇÖZÜME KONSANTRE OLMAK ÖNEMLİ”

Rum lider Anastasiadis'in bu akşamki toplantıdan sonra, daha sık görüşmeyi kabul ettiğine göre kendi halkına yönelik daha olumlu mesajlar vereceğini belirten Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, güven artırıcı önlemlerin masada gündeme geleceğini; kendileri için bu önlemlerden ziyade görüşme masasında kapsamlı çözüme konsantre olarak kapsamlı çözüme ulaşmanın önem taşıdığını vurguladı.

“BİRİNCİ HEDEF KAPSAMLI ÇÖZÜM”

“Bizim birinci hedefimiz, kapsamlı çözümdür” diyen Eroğlu, kapsamlı çözüme ulaşılması durumunda AB'ye girileceğini ve dış dünyadaki yerlerini alacaklarını söyledi.

Eroğlu, kapsamlı çözüm değil de güven artırıcı önlemleri tartışmaya başlarlarsa, bu tartışmaların yıllarca sürebileceğine dikkat çekerek, bu konudaki görüşlerini bu akşam ortaya koyduklarını ve karşı tarafın da hemfikir olduğunu gördüklerini belirtti.

“Hedef kapsamlı çözüme ulaşmaktır. Müzakere masasında elbette karşı tarafın getireceği önerileri de tartışacağız ama kabul edip etmeme bize ait olacaktır” diyen Derviş Eroğlu, güzel ve ciddi tartışmalar yaptıkları bu akşamki yemekte, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden tarafından okunan ortak açıklama metni üzerinde anlaştıklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Biden'ın liderlerin yanındayken okuduğu yazılı metnin, bu akşamki müzakere amaçlı yemekte kendisinin, Anastasiadis'in, Biden'ın, ABD Büyükelçisi John Koenig'in ve Buttenheim ile heyetlerinin vardıkları mutabakatı içerdiğini anlattı.

Eroğlu, Biden'ın liderlerin ayrılmasından sonra kendi ayrı açıklamasını da yaptığını belirtti.

“MUTABAKAT BİZİ VE RUMLARI BAĞLIYOR... UMUTLARIMIZ ARTTI”

“Bu mutabakat bizi de, Rumları da bağlıyor” diyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, (Biden'ın ziyaretiyle) bugün öğleden sonra yaptıkları müzakerelerin kendileri açısından çok olumlu geçtiğini; bir anlaşmaya varılacağı yönündeki umutlarını artırdığını söyledi; “İnşallah yanılmayız, yine de bazı konularda temkinli olmak mecburiyetindeyiz” diye de ekledi.

Eroğlu, müzakere masasındaki tavırlarını bugün de ortaya koyduklarını ifade ederek, 4 yıldır süren müzakerelerde sağlanan yakınlaşmalara rağmen bu konularda yeni yaklaşımlar getirilmesinin zaman alacağını Biden'la paylaştıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, müzakerelere bırakıldığı yerden başlama kararı vermiş bir kişi olarak Rumlardan da aynı tavrı beklerken, ortak açıklama metni için 5 ay harcadıklarını hatırlatarak, “Şimdi de müzakere masasında bırakılan yerde değil de kendi düşüncelerine göre geçmişte sağlanan yakınlaşmaları tekrar tartışma konusu yapmaya başlamışlardır. Bunlardan biri cumhurbaşkanının devamlı Rumlardan, cumhurbaşkanı muavininin devamlı Türklerden olmasıdır. Böyle önerilerle masaya gelmektedirler” dedi.

Eski Rum lider Hristofyas'la, “mülkiyette yakınlaşmalar sağladıklarını; toprakta kriterleri ortaya koyduklarını; iç güvenlik, AB, kamu yönetimi gibi birçok konuda yakınlaşmalar sağladıklarını” belirten Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “Ancak şimdi onları tekrar tartışır hale geldik ki bu zaman kaybından başka bir şey değildir” ifadesini kullandı.

“MÜZAKERELERE SÜRAT”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, bu akşam müzakerelerin süratlendirilmesi, tarafların daha sık görüşmesi ve iki cumhurbaşkanının da ayda iki defa biraraya gelmesi konularında prensip anlaşmasına vardıklarını dile getirdi.

“BIDEN ‘TARAFLAR ANLAŞTIĞI TAKTİRDE MARAŞ-MAĞUSA PAKETİ DE GÖRÜŞÜLEBİLİR' DEDİ”

Eroğlu, bir soru üzerine Maraş'ın, liderlerin (11 Şubat'taki) ortak açıklama metninde mutabakata varmaları üzerine ABD Başkanı Barack Obama'nın tebrik mesajında Mağusa'dan bahsettiğini; Biden'ın bu akşam bunu “taraflar anlaştığı taktirde Maraş-Mağusa paketi de görüşülebilir” diyerek açıkladığını anlattı.

Eroğlu, Maraş konusunda Kıbrıs Türk tarafının hassasiyetinin zaten bilindiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu sözlerini, “Bizim güven artırıcı önlemlerle ilgili çalışmalarımız olduğundan bahsettik. Sayın Anastasiadis de bu konuda çalışmalar yaptıklarını söylediler. Bunları bir araya getirip değerlendireceğiz ama bizim ısrarla üzerinde durduğumuz -ve Sayın Başkan Yardımcısı da kabul etti- güven artırıcı önlemler kapsamlı çözüm düşüncemizin önüne kesinlikle geçemez” diyerek tamamladı.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Konser saldırısının arka planı! Rusya ile Türk Dünyası'nı savaştırmak istiyorlar
B sınıfı ehliyet değişiyor! İşte kullanabileceğiniz 125 cc motosiklet modelleri