Eroğlu, BM'nin özel Temsilcisi'ni kabul etti

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, adaya gelen BM Genel Sekreteri’nin yeni Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’yi makamında kabul etti.

Eroğlu, BM'nin özel Temsilcisi'ni kabul etti
Eroğlu, BM'nin özel Temsilcisi'ni kabul etti
GİRİŞ 05.09.2014 22:07 GÜNCELLEME 05.09.2014 22:07

Cumhurbaşkanlığı’nda saat 19.30’da başlayan görüşmede, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Hasan Güngör, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ve Diplomatik İşler Özel Danışmanı Osman Ertuğ, müzakere heyeti üyeleri ile BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilsi Lisa Buttenheim de yer aldı. 

Görüşme sonrasında basına açıklama yapan Eide, adada olmaktan dolayı mutluluk duyduğunu ifade etti. 

Eide, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun'la New York’ta görüşmesinin hemen ardından Kıbrıs’a gelip, her iki liderle de görüştüğünü belirterek, amacının Kıbrıs sorunu ve süreç hakkında dinleyip öğrenmek ve yapıcı şekilde çalışmak olduğunu dile getirdi. 

2 Eylül’de yapılmayan liderler görüşmesinin, her iki tarafla da görüşülerek 17 Eylül’de yapılmasına karar verildiğini söyleyen Eide, böylelikle müzakerelerde yeni bir aşamaya geçileceğini ifade etti.

“FİKİRLERİMİ LİDERLERLE PAYLAŞMAYA DEVAM EDECEĞİM”

Eide, Kıbrıs konusunun New York’ta yapılacak BM Genel Kurulu’na da taşınacağını belirterek, kendisinin de Kıbrıs konusu hakkında bazı somut fikirleri olduğunu ve bunları liderlerle paylaşmaya devam edeceğini söyledi.

Sık sık Kıbrıs’ta bulunacağını belirten Eide, Cenevre’de yaşadığını, ancak müzakereler için sıklıkla Kıbıs’a geleceğini söyledi. Eide bir soruya karşılık, süreçlerin isminden çok doğru yolda gitmesi ve sonuca ulaşmasının önemli olduğunu kaydetti.

EROĞLU: EİDE İLE FEVKALADE BİR GÖRÜŞME YAPTIK 

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da Eide ile fevkalade bir görüşme yaptıklarını ifade etti. .Eide'ye düşüncelerini net bir şekilde aktardıklarını söyleyen Eroğlu, "Kendisi tabiki bu göreve yeni atanmış birisi olmasına rağmen bazı çalışmalar yaparak gelmiştir. Zaten New York'ta bu sabah Genel Sekreter ile görüştükten sonra KKTC'ye gelmişlerdir." şeklinde konuştu. 

Kıbrıs müzakerelerindeki görüşmeler için mutabakata varılan bir görüşmeyi de kaydeden Eroğlu, Eylül'ün 16'sında Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis ile yemek yiyeceklerini belirterek sonraki gün ise 3'lü bir zirve yapacaklarını bildirdi.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye nasıl diplomasinin merkez ülkesi oldu?
Korhan Berzeg hakkında sıcak gelişme: Köy muhtarı konuştu