Kıbrıs'ta liderler görüşmesi ertelendi

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, 2 Eylül için planlanan liderler görüşmesi ertelendi.

Kıbrıs'ta liderler görüşmesi ertelendi
Kıbrıs'ta liderler görüşmesi ertelendi
GİRİŞ 05.09.2014 22:38 GÜNCELLEME 05.09.2014 22:38

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, görevine yeni atanan BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’i, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul etti. Görüşmede, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Hasan Güngör, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ve Diplomatik İşler Özel Danışmanı Osman Ertuğ, müzakere heyeti üyeleri ile BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim de hazır bulundu. 

Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından açıklama yapan Barth Eide, Ada’da olmaktan mutlu olduğunu belirterek BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’la New York’taki görüşmesinin hemen ardından Kıbrıs’a gelip her iki liderle de görüştüğünü, amacının Kıbrıs sorunu ve süreç hakkında dinleyip öğrenmek ve yapıcı şekilde çalışmak olduğunu söyledi.

Liderler görüşmesi 17 Eylül'de

Eide, Kıbrıs konusunun New York’ta yapılacak BM Genel Kurulu’na da taşınacağına dikkati çekerek kendisinin de Kıbrıs konusu hakkında bazı somut fikirleri olduğunu ve bunları liderlerle paylaşmaya devam edeceğini kaydetti.

Müzakere süreci kapsamında 2 Eylül için planlanan liderler görüşmesinin 17 Eylül’de yapılmasına karar verildiğini belirten Eide, böylelikle müzakerelerde yeni bir aşamaya geçileceğini ifade etti.

Kıbrıs’ta sık sık bulunacağını söyleyen Eide, Cenevre’de yaşadığını ancak müzakereler için sıklıkla Kıbrıs’a geleceğini sözlerine ekledi. 

Eroğlu: "Türk tarafının fikirlerini aktardık"

Cumhurbaşkanı Eroğlu da samimi bir ortamda gerçekleşen görüşmede Eide’e Türk tarafının fikirlerini aktardıklarını dile getirerek Eide’in de BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’la görüşerek ve belli çalışmalar yaparak Ada’ya geldiğini ifade etti.

Eroğlu, Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis’le 16 Eylül’de bir çalışma yemeğinde bir araya geleceklerini duyurdu.

Eide’le görüşmesinde Türk tarafının görüşlerini net şekilde ifade ettiğini anlatan Eroğlu, “İnşallah bugün başlayan görüşmelerde sonuç verici gelişmeler olur” diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Paşinyan: 1915 travmasını atlatmalıyız
Yüzyılın en büyük projesi olan "Kalkınma Yolu projesi"nin bölge için neden önemli?