Türkiye ile KKTC arasında anlaşma

Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) arasında "vakıf eserlerinin restorasyonuna" ilişkin protokol anlaşması imzalandı.

Türkiye ile KKTC arasında anlaşma
Türkiye ile KKTC arasında anlaşma
GİRİŞ 14.11.2014 18:02 GÜNCELLEME 14.11.2014 18:02

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, KKTC'nin 31. kuruluş yıl dönümü kutlamaları dolayısıyla geldikleri adada KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu ile makamında bir araya geldi.

Yorgancıoğlu, burada yaptığı konuşmada, ekonominin kalkınmasında ve diğer alanlarda Türkiye Cumhuriyeti'nin ortaya koyduğu katkının geçmişten günümüze devam ettiğini, bu anlayışın devam edeceğini bildiklerini söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti vakıflar idaresinin kendi kaynaklarıyla KKTC'deki vakıf eserlerinin restore edilmesine yapacağı katkıya ilişkin anlaşmanın büyük önem taşıdığını vurgulayan Yorgancıoğlu, bunu restore edilmeye ihtiyacı olan eserlerin topluma, ekonomiye ve kültüre kazandırılması için önemli bir adım olarak gördüklerini belirtti.

- Arınç: "Mükemmel bir eğitim bölgesi" -

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da KKTC'nin 31'inci kuruluş yıl dönümünü kutlamalarının sevinç ve coşkusunu yaşadıklarını belirterek, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun selam ve sevgilerini iletti.

KKTC'nin 75 bin üniversite öğrencisini barındıran mükemmel bir eğitim bölgesi haline geldiğini söyleyen Arınç, Türkiyeli, yabancı ve yerli öğrencilerin üniversitelere ilgisinin yüksek olduğunu, kaliteli eğitim verildiğini ifade etti.

Türkiye'nin KKTC'ye olan desteğinin devam edeceğini söyleyen Arınç, ekonomik kalkınmaya yönelik katkıların süreceğini, bunların sadece mali yardımdan ibaret olmayacağını, yapısal reformların da bir an evvel hayata geçirilmesi adına projelerin gerçekleşmesi için görüşmelerin yapılacağını kaydetti.

Arınç, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ile vakıf mallarının restorasyonuna ilişkin protokol imzalayacaklarını hatırlatarak, protokolün ileri bir işbirliği niteliği taşıdığını vurguladı. Kıbrıs'ın vakıf zengini bir ülke olduğuna işaret eden Arınç, bunların bir kısmının güneyde kaldığını ancak kuzeyde de çok önemli ekonomik ve manevi değere sahip vakıf eserleri bulunduğunu belirtti.

Türkiye Cumhuriyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün 12 yılda 4 bine yakın vakıf eserini restore ettiği bilgisini veren Arınç, bu eserlerin yeniden ayağa kaldırıldığını söyledi.

Konuşmaların ardından Özkan Yorgancıoğlu ile Bülent Arınç, vakıf eserlerinin restorasyonuna ilişkin protokolü imzaladı. Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, protokol uyarınca Türkiye Cumhuriyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün KKTC'deki vakıf mallarının restorasyon çalışmalarına kaynak sağlayacağını söyleyerek, restorasyon sürecine ilişkin çalışma yürütecek bir birim oluşturulacağını belirtti.

Bülent Arınç da vakıfların hem Türkiye, hem de KKTC için önemli olduğunu belirterek, "KKTC bizim parçamız. Burada da vakıf eserlerini restore etmek, ayağa kaldırmak istiyoruz" diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Rusya NATO'yu göz hapsine aldı! O ülkelerden ev satın alıyorlar
Uyarı yapıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sesiyle dolandırıcılık girişimi