Eroğlu: Yeniden başlamasından memnunuz

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu: "Kıbrıs Türk tarafı 6 aydır duran Kıbrıs müzakere sürecinin yeniden başlayacak olmasından memnun"

Eroğlu: Yeniden başlamasından memnunuz
Eroğlu: Yeniden başlamasından memnunuz
GİRİŞ 08.04.2015 16:45 GÜNCELLEME 08.04.2015 16:45

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafının altı aydır duran Kıbrıs müzakere sürecinin yeniden başlayacak olmasından memnun olduğunu bildirdi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Rum lider Nikos Anastasiadis'in müzakere masasından ayrılmasından itibaren masada olduğunu belirterek, Türk tarafının ön koşulsuz olarak müzakerelere bırakıldığı yerden devam etmeye hazır olduğunu vurguladı.

Kıbrıs Rum tarafının müzakere masasından çekilmesiyle altı aydır durmuş haldeki Kıbrıs müzakere sürecinin yeniden başlayacak olmasının Kıbrıs Türk tarafını memnun ettiğini ifade eden Eroğlu, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin konuya ilişkin dünkü açıklamasından Rum lider Anastasiadis'in de nihayet bu noktaya gelmiş olduğunu gördüklerini, Eide'nin açıklamasını bu ana çerçeve içinde değerlendirdiklerini ve olumlu karşıladıklarını belirtti.

Eide'nin yeniden başlayacak müzakere sürecinin yapılandırılmış, özlü, sonuç alıcı ve süratli olacağını söylediğine işaret eden Derviş Eroğlu, açıklamada şunları kaydetti:

"Eide, hidrokarbonlar konusunun sadece Kıbrıs'ın değil, bölgenin bir sorunu olduğunu ve bütün paydaşlarla ele alınması gerektiğini vurgulamıştır. Özel Danışman, ek olarak Kıbrıs sorununun AB içinde de rahatsızlık yaratmakta olduğunu ve genelde uluslararası toplum içerisinde Kıbrıs sorununun daha fazla sürdürülemeyeceği kanaatinin hasıl olduğunu belirtmiştir. Bu tespitler görüşme sürecinin bundan sonrası için hayli önemlidir. Umarız Kıbrıs Rum tarafı ada içinde, bölgede ve dünyada oluşan bu hassasiyetlere uygun bir davranış biçimi içine girer."

Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafı olarak yeniden başlayacak sürecin süratle başarılı bir sonuca ulaşması için ellerinden gelen çabayı göstermekte kararlı olduklarını belirtti. Eroğlu, "Hidrokarbonlar konusunda ortaya çıkan krizden alınacak dersler ışığında, görüşmelerin selameti açısından tek yanlı hareketlerden kaçınılması gerektiğini de bu vesileyle bir kez daha vurgulamak isteriz. Kıbrıs Türk tarafı olarak bu belirleyici safhada, bir yandan görüşmelerin başarısı için çaba gösterirken aynı zamanda halkımızın hak ve çıkarlarını da inanç ve kararlılıkla savunmaya devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
YRP Genel Başkan Danışmanı Mollaismailoğlu'ndan Cumhur İttifakı çağrısı!
Muharrem İnce'den Özgür Özel'e çok sert tepki! Flaş İzmir uyarısı!