Kıbrıs'taki Derinya sınır kapısı açıldı

Kıbrıs barış müzakerelerinde liderler, 1996’da Türk bayrağını indirmek isteyen bir Rum'un vurularak öldürüldüğü Derinya sınır kapısını açtı.

Kıbrıs'taki Derinya sınır kapısı açıldı
Kıbrıs'taki Derinya sınır kapısı açıldı
GİRİŞ 29.05.2015 13:04 GÜNCELLEME 29.05.2015 14:07

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis arasında başlayan görüşmelerde önemli adımlar atılmaya devam ediyor. İlk toplantıda, geçiş kapılarındaki vize işlemlerinin kaldırılmasının yolunu açan liderler, dün de Kıbrıs için önemli iki kapının açılması talimatını verdi.

DERİNYA KAPISI

Bu kapılardan biri olan Derinya, 1996’da meydana gelen olaylar ile gündeme gelmişti. Bazı Rumlar, Derinya sınırını delmeye çalışmış; çıkan olaylarda biri bayrak direğine tırmanmaya çalışan, biri de arbedede olmak üzere iki Rum hayatını kaybetmişti. Derinya kapısı, birinci derecede askeri bölge. Ada’da şu anda Kuzey ve Güney’i bağlayan yedi mevcut kapı bulunuyor.

ORTAK ELEKTRİK KARARI

Liderlerin görüşmeden sonra beş maddede açıkladığı açılım paketinde, kapıların yanında Kuzey ve Güney Kıbrıs arasında elektrik şebekelerinin birleştirilmesi kararı da alındı. Buna göre, iki tarafın elektriği ortak olacak. Güney’de elektrik gittiği zaman Kuzey’deki şebeke devreye gidecek. Aynı durum Kuzey için de geçerli olacak.

GSM konusundaki ortak işbirliğinin de ele alındığı toplantıda, cinsiyet eşitliği için bir komitenin de kurulması kararı alındı. Komitenin, oluşturulacak devlette, ‘cinsiyet eşitlisizliğini ortadan kaldıracak’ yasaların oluşturulması ve adımların atılmasını sağlayacağı bildirildi. Kadınların, çözüm sürecinde daha aktif görev alması da sağlanacak.

"TEMENNİMİZ SONUNUN İYİ GETİRİLMESİ"

Zirveden sonra basına açıklama yapan Akıncı, "her şeyin toz pembe olmadığını" ve "iyi bir hava yakalandığını, ilerleme sağlandığını" söyledi. “Daha yürünmesi gereken çok yol var” diyen KKTC lideri, “Temennimiz sonunun iyi getirilmesi” dedi.

"HERKESİN HEDEFİ AB KRİTERLERİYLE UYUMLU OLMASI"

Rum lider Anastasiadis de, "Herkesin hedefinin en kısa sürede Türklerin ve Rumların beklentilerine yanıt verecek ve devletin AB kriterleriyle uyumlu olmasını teminat altına alacak bir çözüme ulaşmak olduğunu" belirtti.

BAYRAK DİREĞİNDE VURULARAK ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ

Kıbrıs’ta 8 Ağustos 1996’ta motosikletli Rumlar, Derinya sınırını delmek istemişti. Çıkan arbedede Tasos İsak adlı bir Rum ölmüştü. Bu olaydan 3 gün sonra, 11 Ağustos’ta yine Derinya’da toplanan Rumlar, gösteri yapmıştı. Solomos Solomu adlı bir Rum, sınırdaki Türk bayrağı direğine tırmandığı sırada vurularak öldürülmüştü.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ve ASELSAN onu da bitirdi! Oyun değiştirecek müthiş sistem...
Türkiye'den bir şehir var! İşte Dünyanın en iyi mimarisine sahip 25 şehri...