Akıncı: Azınlık anlaşması mümkün değil

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs'ta Rumların egemen Türklerinse azınlık olacağı bir anlaşmanın mümkün olmadığını söyledi.

Akıncı: Azınlık anlaşması mümkün değil
Akıncı: Azınlık anlaşması mümkün değil
GİRİŞ 15.11.2015 14:56 GÜNCELLEME 15.11.2015 14:58
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) 32. kuruluş yıldönümü törenlerinde konuşan KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rumlara ve soruna yön veren ülkelere çarpıcı mesajlar gönderdi.

RAHATSIZ EDİCİ BİR SÖYLEMDİR

Güney Kıbrıs'ta iki kesimli federasyona dayalı çözümün "ideal çözüm" olmadığı "acı veren bir uzlaşma" olduğu yönündeki değerlendirmelere atıfta bulunan Akıncı, "Bu son derece rahatsız edici bir söylemdir zira bu söylem Rum toplumuna daha çözüme bile ulaşmadan, varılacak çözümün ideal olmayan üstelik acı veren bir durum olduğu mesajı verilmektedir" dedi.

Akıncı, "Rum toplumunun egemen, Kıbrıs Türklerinin de azınlık olacağı üniter bir devlet hayalinin mümkün olmadığı ve olamayacağı çoktan anlaşılmış olmalıdır. Eğer ideal çözüm olarak Rumlara "üniter devlet" mesajı veriliyorsa, o takdirde Kıbrıs Türklerine de iki ayrı devletten oluşacak bir konfederasyonun ideal çözüm olarak görme hakkı tanınmış olacaktır ki bugünkü koşullarda bu da mümkün değildir" diye konuştu.

Müzakere süreciyle yakalanan tarihi fırsata işaret eden Akıncı, karşılıklı kabul edilebilir bir sonuca varılamaması halinde adadaki ayrılığın daha da derinleşeceği, hatta federal çatıda birleşmenin imkansız hale gelebileceği uyarısında bulundu.

Çözüm çabalarında siyasal eşitliğe, güvenlik ihtiyacına ve iki kesimliliğe özel önem verdiklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türk halkının kendi bölgesinde topluca yaşama hakkının geçmişte yaşanan acı olaylardan ötürü bir ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Akıncı "Çözüm tarihten dersler çıkarılarak kurgulandığı takdirde yaşayabilir olacaktır. Kuşkusuz ki kendi toplumumuz için istediğimizi diğer toplum için de öngörüyoruz. Kendi toplumumuz için güvenlik talep ederken, diğer toplumun da kendini tehdit altında hissetmeyeceği bir anlayışı samimiyetle önemsiyoruz" diye konuştu.

KAYNAK: NTV
YORUMLAR 2
  • VATANDAŞ 8 yıl önce Şikayet Et
    Bu akıncımıdır, neyyuduğu belirsiz adama dikkat edilmeli.Çok düşüncesiz hareket ediyor.Bol keseden lafın nere gittiğini konuşuyor .Plaka değişmesi altında başka şeyler var.Hep yavru vatan mı kalacağız diye bize asi hareketlerini ilk gün belli etmişti. Ard kardeşim doğru söylüyor.
    Cevapla
  • ard 8 yıl önce Şikayet Et
    demedi demeyin bu odtulu komunist kibrisi satar.. bunlar icin din millet vatan degil ancak komunistlik onemlidir
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Yerlikaya duyurdu! Diyarbakır ve Mardin belediyelerine müfettiş görevlendirildi
IMF'den Türkiye açıklaması