Kıbrıs’ta dört Rum’a karşı bir Türk!

Rum lider Anastasiadis’e göre Türklerin nüfusunun Rumların nüfusunun 4’te 1’inde tutulması konusunda uzlaşıldı.

Kıbrıs’ta dört Rum’a karşı bir Türk!
Kıbrıs’ta dört Rum’a karşı bir Türk!
GİRİŞ 07.12.2015 06:52 GÜNCELLEME 07.12.2015 07:35
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

Kıbrıs’ta varılacak bir anlaşmada, Türklerin nüfusunun Rumların nüfusunun 4’te 1’i kadar olması konusunda bir uzlaşıya varıldı.

Buna göre Ada’daki nufüs her zaman 4’te 1 olarak kalacak, nüfusta rakam değişimi kabul edilmeyecek. Masada kabul edilen rakam ise, 220 bin Türk ve 800 bin Rum. 

Nüfus konusundaki tartışmalar 2011 yılında yapılan müzakerelere damga vurmuştu. Dönemin Rum lideri Dimitris Hristofyas, KKTC’nin 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile masada tartışmıştı. Hristofyas, “Nüfus 4’te biri geçemez” dediğinde, Eroğlu, “Bunu kabul etmemiz mümkün değil” karşılığını vermişti. Türk tarafının, “Anlaşmadan yıllar sonra Türk halkı daha fazla doğurarak devletin 4’te 2’sine denk gelirse nasıl olacak?” yönündeki itirazına karşılık Hristofyas, “Sayı her zaman dörtte bir olmalı” ısrarında bulunmuştu.
 
25 yılda bir değerlendirme

Güney Kıbrıs lideri Nikos Anastasiadis önceki gün toplanan Rum Ulusal Konsey toplantısında şu ana kadar Türk tarafı ile yapılan müzakerelerde elde edilen gelişmeleri açıkladı. Anastasiadis, Türk tarafının “4’te 1 oranını” kabul ettiğini anlattı. Anlaşmadan sonra 25 yılda bir gözden geçirilecek sisteme göre, Türk ve Rumların nüfusu kontrol edilecek. Nüfus oranının 4’te 1’i geçmemesi sağlanacak, bu konuda federal hükümetler gerekli çalışmaları yapacak. 

Şu anki Kıbrıs Türk yönetimi ise, 4’te 1 oranını, Yunanistan’dan ve Türkiye’den gelen vatandaşlar olarak değerlendiriyor. Buna göre, Türkiye’den Türk federal devletine yerleşecek sayının, nüfus oranını etkilememesi gerekecek. Aynı durum Yunanistan’dan Rum federal devletine gelecekler için de geçerli olacak. 
 
Kamuda yüzde 33 Türk

Garantiler ile ilgili, Kıbrıs Türk tarafının 1960 antlaşmasında geri adım attığını öne süren Rum lider, “Kıbrıs Türk tarafının da, Garantilerde asker bulundurma kısmına sıcak bakmadığını” savundu. Buna göre 1960 Garanti ve İttifak anlaşmasında bir düzenleme yapılacak ve asker bulundurma kısmı olan ‘ittifak’ anlaşmadan çıkarılacak. Kıbrıs Türk tarafı ise bu konuda henüz bir anlaşmanın olmadığı görüşünde. Anastasiadis ayrıca çözüm ile birlikte Kapalı Maraş’ın iade edileceğini söyledi. Rum lidere göre masada şu anlaşmalara varıldı:

Kamu: Kamuda yüzde 67 Rum, yüzde 33 Türk çalışacak.

Toprak: Kriterler görüşülüyor. (Nasıl bir haritanın ortaya çıkacağı belirlenecek)

 İç vatandaşlık:  Sınırlandırmalar konulacak. Bu konuda kriter, kurucu devletin dilleri olan Türkçe veya Rumca’yı konuşabilmek olacak. İç vatandaşlığa sahip bir kişi merkezi devletin de vatandaşı olacak. 

 Dönüşümlü Başkanlık: Anlaşmazlıklar sürüyor. Türk tarafı dönüşümlü başkanlığı olmazsa olmaz diyor, Rumlar karşı çıkıyor.
 

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 29
  • hımmm 8 yıl önce Şikayet Et
    adayı süveyş kanalı gibi bi modelle bölsek nasıl olurdu acaba??bölmeklede kalmayıp berlin duvarından örecen bitane bu tarafa nasılsa biz bakıyoruz
    Cevapla
  • uçan kuş 8 yıl önce Şikayet Et
    rumlar durmaz 74 öncesi gibiye dönüşmeden şuanki statüde kalsın.
    Cevapla
  • Suleyman 8 yıl önce Şikayet Et
    torunlarının katlini kabul eden kimdir.
    Cevapla
  • Istanbullu 8 yıl önce Şikayet Et
    Kibrisli Türkler aynen Cinde oldugu gibi 1 Cocuk yapar Rumlar üc Cocuk ya bu kadar sacmalik görmedim Cin bile kaldirdi bu uygulamayi 2 Cocuga cikardi,Aptaligin daniskasi...
    Cevapla
  • mustafa 8 yıl önce Şikayet Et
    yok öyle olmaz, kıbrısı boşaltıp dönelim bence...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Merak edilen 3 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık hepimizin namusuna emanettir!