Rum tarafı da aynı fikirde; 2016 çözüm yılı

Financial Times Kıbrıslı Rum lider Anastasides'in bu yıl bir uzlaşmaya varılabileceğine dair "ihtiyatlı bir iyimserlik taşıdığını'' söyledi.

Rum tarafı da aynı fikirde; 2016 çözüm yılı
Rum tarafı da aynı fikirde; 2016 çözüm yılı
GİRİŞ 15.01.2016 09:09 GÜNCELLEME 15.01.2016 09:09
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Gazetenin "uluslararası alanda tanınan Kıbrıs Rus yönetiminin lideri" diye tanımladığı Anastasiades "toprak paylaşımı, güvenlik garantileri ve Türk askerinin çekilmesi" gibi konularda ilerleme sağlanabilirse 2016'nın ada için "çok önemli bir yıl" olabileceğini söylüyor.

Rum lider "Çözüme ulaşabilirsek, Kıbrıs Müslüman ve Hristiyanların birlikte yaşayabileceğini gösteren bir model olacak" diyor.

Gazete "Anastasiades'in Türk mevkidaşı Mustafa Akıncı'yla Mayıs'tan bu yana yaptığı 20 tur görüşmede, uluslararası toplumun 40 yıldan bu yana ilk kez sorunun çözümü adına en iyi şansın yakalandığı yönündeki umutlarını arttıracak kadar ilerleme sağlandı" diyor.

Ancak Anastasiades'in "Türk askeri çekilmeden, Kıbrıs'ın güvenliği dış güçlerin değil AB ve BM Güvenlik Konseyi'nin garantisi altına alınmadan çözümün mümkün olmadığı konusunda ısrarlı" olduğu vurgulanıyor.

Anastasiades "Türkiye'den olumlu söylemler duyduk. Ancak Türkiye'nin iş asker çekmeye, toprak paylaşımına ve bizim burada hiçbir üçüncü ülkenin koruması altında olmayacak bağımsız bir ülke kurduğumuzu fark etmeye geldiğinde ciddi olup olmadığını bekleyip görmek gerekiyor" diyor.

Toprak ve mülkiyet paylaşımı

Nikos Anastasiades toprak paylaşımı çok hassas bir mesele olduğu için görüşmelerde ayrıntısıyla ele alınmadığını belirtiyor.

Financial Times ise "Ancak Ada'nın yüzde 36'sını kontrol altında tutan Kıbrıslı Türkler'in her türlü uzlaşma durumunda bu toprakların bir kısmından vazgeçmek zorunda kalacakları genel olarak kabul görüyor" diyor.

Rum lider "En önemli şey müzakereleri hızlandırmak. Bu arada biz bir güven iklimi inşa eder ve iki toplum arasında hala sürdüğünü itiraf etmemiz gereken güvensizliğin üstesinden gelmeliyiz" diye konuşuyor.

Gazete iki liderin en büyük ilerlemeyi gelecekte iki bölgeli ve iki toplumlu olması öngörülen yeni devlette iktidarın nasıl paylaşılacağı, devletin yasama ve adli kurumlarıyla iki toplumun siyasi eşitliği konusunda sağladığını yazıyor.

Siyasal eşitliğin özellikle Kıbrıslı Türkler için önemli olduğunu yazan Financial Times Türk toplumunun Rumlar'ın demografik ve ekonomik ağırlığı altında ezilmekten korktuğunu belirtiyor.

Gazete, mülk paylaşımının da zorlu bir konu olduğunu ancak Anastasiades'in Akıncı'yla vakaları tek tek ele alacak bir mahkeme üzerinde bir uzlaşmaya vararak bu konuda da ilerleme kaydedildiğini söylediğini aktarıyor.

KAYNAK: BBC
YORUMLAR 2
  • zamansız 8 yıl önce Şikayet Et
    TÜRK ASKERİ adadan asla çekilmemeli vede çekilemez bu mümkün değil ! ! rumlar bu konuda hayal görüyor !!
    Cevapla
  • yistif 8 yıl önce Şikayet Et
    Türk Askeri asla oradan çekilmemeli. Ve bundan sonra da Türk Askeri'nin masrafları ada tarafından karşılanmalı.Zaten biz bu çözümden yanayız.Başka çözüm var diyen varsa kusura bakmasın.Türk Askeri çekilmez.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
CHP'li belediyelerde akraba kıyağı: Liyakate değil kan bağına bakılıyor
Baraj patladı köyü su bastı! Ürkütücü görüntüler Kazakistan'dan..