Kilis

BM Genel Sekreter Yardımcısı O'Brien, Kilis'te

18:26 03 Eylül 2015
BM Genel Sekreter Yardımcısı O'Brien, Kilis'te

BM Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Stephen O'Brien, "Eğer Suriye'den bu şartlar altında kaçan biri olsaydınız, Türkiye'den daha misafirperver ve hoşgörüyle karşılaşabileceğim bir yer bilmiyorum. Bu nedenle en umutsuz durumda buraya gelen insanlara sağladıkları konaklama imkanlarının kalitesi için Türk hükümetini ve Türk halkını selamlıyorum" dedi. 

Kilis Valisi Süleyman Tapsız'ı makamında ziyaret eden O'Brien ve beraberindeki heyet, daha sonra Öncüpınar Konteyner Kenti'nde incelemelerde bulundu. İlk olarak Suriyeli çocukların eğitim gördüğü Zeytin Anaokuluna geçen O'Brien'i öğrenciler, Türkçe, İngilizce ve Arapça söyledikleri şarkılarla karşıladı.

Kamptaki genişletme çalışmaları hakkında bilgi alan O'Brien daha sonra misafirlerin meslek eğitimi aldığı sosyal tesisi gezdi. Kursiyerlerle sohbet eden O'Brien'e, mozaik işlemeli plaket hediye edildi. 

O'Brien, burada yaptığı açıklamada, sığınmacılar için yapılan hizmetlerin olağanüstü boyutta olduğunu söyledi.

Yaşanan olaylar nedeniyle insanların ülkelerini terk etmesinin ilk sorumlusunun Suriye hükümeti olduğunu belirten O'Brien, "Eğer Suriye'den bu şartlar altında kaçan biri olsaydınız, Türkiye'den daha misafirperver ve hoşgörüyle karşılaşabileceğim bir yer bilmiyorum. Bu nedenle en umutsuz durumda buraya gelen insanlara sağladıkları konaklama imkanlarının kalitesi için Türk hükümetini ve Türk halkını selamlıyorum" diye konuştu. 

Suriye'nin komşularının, bu ülkedeki olaylardan dolayı kendilerini "ön cephede" bulduğunu belirten O'Brien, Türk hükümeti ve halkının cömertlik örneği gösterdiğini söyledi. 

Bodrum'da kaçakları taşıyan tekne ve botun batmasına değinen O'Brien, "Bu herkesin karşı karşıya olduğu bir zorluk. Cesedi kaldırılan çocuğun bu korkunç fotoğrafı hepimizin kalbini acıtıyor. Bu bize hepimizin neden insancıl olduğumuzu ve başarısızlığa uğrayan politikaların etkilerini yok etmeye çalışmamız gerektiğini hatırlatıyor" şeklinde konuştu. 

 

YORUMLAR

ETÄ°KETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.