Kilis

"Suriyeli öğrenciler tüm imkana sahip"

18:21 29 Eylül 2015
"Suriyeli öğrenciler tüm imkana sahip"

Kilis İl Milli Eğitim Şube Müdürü Mahmut Kesikminare, Suriyeli çocukların eğitimlerinde başarılı olmalarını istediklerini ve önemsediklerini vurgulayarak, "Çünkü onlar yarın ülkelerine döndüklerinde Türkiye'nin gönüllü birer elçileri olacaklar ve ülkemizi dünyaya tanıtacaklar" dedi.

Suriyeli öğrencilerin eğitiminden sorumlu Şube Müdürü Kesikminare, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve Kilis'te kamplara yerleştirilen Suriyelilerin sayısının 24 bine, şehrin çeşitli yerlerinde kiraladıkları evlerde yaşamını sürdürmeye çalışanların ise yaklaşık 100 bine ulaştığını belirtti.

Kent genelinde eğitim çağına girmiş 32 bin kişiyi tespit ettiklerini dile getiren Kesikminare, bunlardan 20 binini "okullu" yaptıklarını aktardı. 28 okulda yaklaşık 20 bin Suriyeli öğrencinin eğitim görmeye başladığını ifade eden Kesikminare, şunları kaydetti:

"Ulaşamadığımız öğrencilerimiz genellikle lise ve üniversite düzeyindeler. Onlar için de alan taramasını yapıp elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Şu an itibarıyla okula kazandırdığımız öğrencilerimizin bütün ihtiyaçları karşılandı, çantaları, kitapları, defterleri ve kırtasiye malzemeleri dağıtılarak eğitim-öğretime hazır hale getirildi. Bizler bu çocuklarımızın eğitimlerinde başarılı olmalarını istiyor ve önemsiyoruz. Çünkü onlar yarın ülkelerine döndüklerinde Türkiye'nin gönüllü birer elçileri olacaklar ve ülkemizi dünyaya tanıtacaklar."

- 400'ü Suriyeli 600 öğretmen görev yapıyor

Suriyeli öğrenciler için kurulan okullarda yaklaşık 400'ü Suriyeli olmak üzere toplam 600 öğretmenin görev yaptığını anlatan Kesikminare, öğrencilerin kendi dillerinde eğitim gördüğünü, bunun dünyada ender rastlanan bir durum olduğunu vurguladı.

Okullarda aksamaların yaşanmaması için 56 idarecinin koordinatör olarak görev aldığını anlatan Kesikminare, böylelikle ortaya çıkan ihtiyaç ve sıkıntıların daha çabuk çözüme kavuşturulduğunu söyledi. Kesikminare, Suriyeli öğrencilerin tüm imkanlara sahip olduğunu ifade etti. 

Suriyeli Öğretmen Rabi Arif de kendilerine kucak açan Türk halkına duyduğu minnettarlığı dile getirerek, "Türk devleti olmasaydı bugün bu çocuklarımız eğitimden mahrum kalacaklardı. Allah onlardan razı olsun, okulumuz ve öğrencilerimizin bütün ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Onlara ne kadar teşekkür etsek azdır" diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.