Kilis

Suriye'de yaralanan çocuk Türkiye'de yaşama tutundu

16:54 09 Haziran 2016
Suriye'de yaralanan çocuk Türkiye'de yaşama tutundu

Suriye'nin Halep kentine bağlı Azez ilçesinde terör örgütü DAEŞ ile Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) arasındaki çatışmalarda yaralanan 8 yaşındaki Fatma Hachalit, tedavi için getirildiği Kilis'te 15 günlük yaşam mücadelesini kazanarak yaşama tutundu.

Azez'e bağlı köylerinde çıkan çatışmalarda ağır yaralanan ve babası tarafından önce Suriye'deki hastaneye, ardından ambulansla Türkiye'ye getirilen Hachalit, Kilis Devlet Hastanesinde tedavi altına alındı.

Omuriliğine isabet eden şarapnel parçası nedeniyle vücut fonksiyonlarını zarar gören ve 15 gün yoğun bakım ünitesinde tutulan Hachalit, doktorlar ve sağlık çalışanlarının gayretiyle verdiği yaşam mücadelesini kazandı.

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Mustafa Tuşat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küçük kızın hastaneye getirildiğinde çok kötü durumda olduğunu belirtti.

Ameliyatın ardından 15 gün yoğun bakım ünitesinde kalan Suriyeli çocuğun hayata yeniden tutunduğunu kaydeden Tuşat, Hachalit'in sağlık durumunun her geçen gün daha iyiye gittiğini söyledi.

Suriyeli kızın önümüzdeki günlerde beyin cerrahisi bölümü ekipleri tarafından bir ameliyata daha alınacağını anlatan Tuşat, şöyle devam etti:

"Hastamızın geldiğinde genel durumu çok kötüydü. İç organları dışarıda, bilinci kapalı ve makineye bağlıydı. Kanaması çok fazlaydı onu acil şekilde ameliyata aldık. Ameliyatın ardından 15 gün yoğun bakımda kaldı. Yoğun bakımın ardından yavaş yavaş beslenmeye başladı. Şu anda normal servise çektik ve durumu gayet iyi. Rahat bir şekilde beslenebiliyor. Geldiğinde hiçbir fonksiyonu çalışmıyordu sadece kalbi atıyordu. Çok fazla kan kaybı yaşıyordu."

Tuşat, Suriyeli kızın patlama nedeniyle omuriliğinde şarapnel parçası kaldığını, bu nedenle de ayaklarının rahat ettiremediğini belirterek, çocuk cerrahisiyle alakalı bir tedavisinin kalmadığını, bundan sonraki süreçte tedavisinin beyin cerrahi servisinde devam edeceğini aktardı.

- "Suriye'ye dönmek zorundayım"

Baba Hamut Hachalit ise Azez kırsalında ÖSO ile DAEŞ arasında çıkan çatışmada amcasının oğlunun öldüğünü ve kızının yaralandığını söyledi.

Azez'e bağlı bir köyde yaşadıklarını ve şimdiye kadar herhangi bir tehlike olmadığını anlatan Hachalit, "Eşyaları toplayıp yola çıkacağımız sırada köyde çatışma çıktı. Kaçarken kızım yaralandı. Doktorlar çocuğuma çok iyi baktılar. Kızım iyileştikten sonra Suriye tekrar dönmek zorundayım çünkü ailem orada." diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.